Drie lessen van Soheila Torabi over bidden

23-07-2021
“Ik bid met meer zekerheid tot God”

De man van de Nederlands-Iraanse Soheila Torabi reisde jaren geleden naar Iran om christelijke trainingen te geven. Hij werd onverwacht opgepakt en gevangengezet. “Het was een verdrietige, maar tegelijkertijd ook een gezegende tijd. God openbaarde ons heel veel en verhoorde op een bijzondere manier onze gebeden.” Soheila deelt drie lessen die ze tijdens deze periode leerde over gebed.

Les 1. Bid met verwachting: God hoort én verhoort

"Toen ik te horen kreeg dat mijn man gearresteerd was, begon alle ellende. Niemand wist waar hij was, hoe het met hem ging, of hij nog wel leefde. We waren de hele dag in gebed, zaten hand in hand op de grond en baden voor Siroos.

Siroos had veel last van eczeem. Hij kreeg dan pijnlijke wondjes op zijn lichaam waar vocht uit kwam. Ik heb er concreet voor gebeden. Achteraf bleek dat de wondjes tijdens het eerste uur van zijn gevangenschap waren genezen, een wonder! Tot op de dag van vandaag heeft hij er geen last meer van.

In totaal hebben we voor dertien concrete dingen gebeden. God heeft ze allemaal verhoord. Ik vertrouw God nu veel meer als ik tot Hem bid. Ik wéét gewoon dat Hij hoort. Ik weet dat Hij verhoort. In Markus 11:24 zegt Jezus: 'Alles wat u biddend begeert, geloof dat u het ontvangen zult, en het zal u ten deel vallen.' Ik bid met geloof dat Hij het zál geven. En dat doet Hij zo vaak!"

Les 2. Weet je niet wat je moet bidden? Bid de Psalmen door

"Ik herinner me dat ik op een avond bekaf was. Ik had de indruk dat de Heilige Geest me duidelijk maakte dat ik moest blijven bidden. Ik wist alleen niet goed waarvoor ik moest bidden. De Geest gaf me in om de Psalmen te lezen. Tot vijf uur in de ochtend heb ik dat gedaan, alle honderdvijftig achter elkaar.

Ik las ze niet alleen hardop, maar bad ze ook. Als ik een psalmregel las waar staat: Ik red je of Ik bescherm je, dan riep ik naar God: ‘Kijk, hier zegt U het. Als U dit zegt in Uw Woord, dat moet u mijn Siroos beschermen!’ Ik bad indringend. Achteraf zei ik tegen mezelf: hoe heb je zo tegen God durven spreken? Maar ik had het gevoel dat ik het zo moest doen."

Les 3. Raak niet in paniek als God je gebed niet verhoort

"Het kan ook dat God een gebed niet verhoort. Als dat gebeurt raak ik niet in paniek. Ik heb geleerd dat Hij daar een reden voor heeft. Misschien is het niet goed voor mij of heeft Hij andere plannen. Ik bid bijvoorbeeld om gezondheid voor mijn kinderen. Toch heeft een van hen corona gekregen. Ik heb er niet altijd een verklaring voor, dat is aan God. Dat laat ik bij Hem. Ooit zullen we het weten.

Ook bij christenen gebeuren helaas vreselijke dingen. We kunnen het zelf niet oplossen, alleen God kan dat. Leg het daarom in Zijn handen. Doe dat elke keer weer, met trouw en met overgave. Misschien worden je problemen niet opgelost maar je ontvangt zeker de vrede van God die alle verstand te boven gaat. En dat is
zo belangrijk."
Terug naar overzicht
Beluister Soheila's verhaal

Beluister Soheila's verhaal

In aflevering 24 van podcast De Stem vertelt Soheila nog meer over de situatie waarin zij en haar man zich bevonden.

Open de podcast