De Mount Everest onder de dromen

01-11-201870 x geraakt
De Mount Everest, de hoogste berg ter aarde.
Ken je het spel Openhartig? Het is simpel: je trekt een van honderd kaartjes met een vraag en de ander mag antwoorden. Een van de vragen luidt: ‘Wat is jouw grootste droom?’

Een vraag waar ik niet direct een pasklaar antwoord op had. Deze twee dromers hebben dat wel.

De eerste dromerEric ArnoldEric Arnold


De eerste is bergbeklimmer Nederlander Eric Arnold. Hij stond op de meest hoge plaatsen op aarde en heeft maar één verlangen: het beklimmen van de berg der bergen, de 8850 meter hoge Mount Everest.

Het beklimmen van de Mount Everest is vol verraderlijke verrassingen en is letterlijk levensgevaarlijk. Het vraagt jaren training en de intensieve beklimming duurt weken. Dat alles houdt Eric niet tegen: “Als je bij het eerste pijntje opgeeft, dan haal je het nooit. Gevaren zoek je op door de Mount Everest te beklimmen.”

“Dit is mijn droom en een aardbeving maakt hier geen einde aan”


In totaal probeert Eric het vijf keer. Een van zijn ‘wandeltochten’ wordt ruw beëindigd door een lawine. Een andere keer moet hij, met nog tweehonderd hoogtemeters te gaan, halfbevroren terugkeren. Zijn derde poging valt samen met de aardbeving in Nepal. Verschillende beklimmers verongelukken door losgebroken sneeuwmassa’s. De Nederlander overleeft.

Misschien, Eric, is het tijd om te stoppen?

“Dit is mijn droom en een aardbeving maakt hier geen einde aan”, zegt Eric. Hij vertrekt voor een vijfde poging. Na weken klimmen komt hij aan op het dak van de aarde. Eindelijk, droom bereikt. Enkele uren later, in het holst van de nacht, overlijdt Eric in zijn slaap.

De tweede dromerMohammed YousufMohammed Yousuf


Tijd voor de tweede dromer: Mohammed Yousuf.

Jarenlang is Yousuf evangelist in de schaduw van de Everest. Hij vertelt: “De Bijbel heeft mijn leven veranderd. Dit is geen religie, dit is vrijheid. En iedereen moet het weten.” Het verlangen spat er vanaf. Yousuf voegt de daad bij het woord: hij evangeliseert onder moslims, rust ex-moslims toe, deelt duizenden Bijbels uit en sticht diverse gemeenten.

Levensgevaarlijk. En dat weet hij ook: het is geen geheim dat extremistische moslimgroeperingen het op hem hebben gemunt en hem willen vermoorden. “God zegene hen”, is zijn antwoord. Yousuf houdt vast aan zijn droom: “Iedere avond kijk ik naar de sterren. En iedere avond bid ik dat er net zoveel christenen in de Kasjmirvallei zullen zijn als de sterren die ik zie.”

In de schaduw van de Mount Everest blaast ook Yousuf zijn laatste adem uit


Op een dag bezoekt Yousuf dertien huiskerken in de omgeving. Hij vraagt de gelovigen om zijn droom voort te zetten als er iets met hem gebeurt. Op de een of andere manier voelt Yousuf aan dat zijn tijd is gekomen.

Nog geen week later dringen gemaskerde mannen zijn huis binnen. Met zeven kogels maken ze een eind aan Yousufs leven. In de schaduw van de Mount Everest blaast hij zijn laatste adem uit, terwijl de sterren schitteren in de nacht.

Zoek het verschil


Heb je de overeenkomsten gezien? Zowel Eric als Yousuf hadden één grote droom en deden er alles aan om hun droom waar te maken. Beide mannen waren bereid voor hun droom te sterven.

Er is wel een klein verschil. Minimaal, maar toch. Slechts één van de dromen overleefde de dromer. Slechts één verlangen leeft voort. Kijk maar omhoog, naar de sterren.

Wat is jouw ‘levende’ droom?

Onze droom


Het onderdeel van onze 'droom' waar ik enthousiast over ben, is het toerusten van christenen zoals Yousuf. Zij hebben een groot verlangen én doorzettingsvermogen om - ondanks gevaren - het Evangelie te verkondigen. We helpen christenen als Yousuf graag bij wat ze daarbij nodig hebben. Bedankt dat je deze droom steun met je giften en gebed!

Wanneer je wilt, dan kun je een bijdrage leveren aan de bovengenoemde droom: de toerusting van vervolgde christenen. Dat kan via iDeal. Kies voor de optie 'Toerusting'.
Stuur mij verhalen via de e-mail
Terug naar overzicht
70 keer geraakt