De ashoop van John

16-02-2017
John keek vanuit een greppel toe hoe tientallen christenen – onder wie zijn eigen vrouw – levend verbrandden. Daar begon zijn strijd tegen bitterheid.

Het was een gewone dag voor de kerkleider uit Nigeria. De vogels floten tot geweervuur de vredige ochtend ruw verstoorde. John dook in een greppel om zich te verbergen voor gewapende moslimextremisten.

Ashoop
Het dorp werd overspoeld door gewapende mannen. Vanuit zijn schuilplaats zag John hoe de aanvallers op de kerk afgingen. Ze staken het gebouw – waarin tientallen christenen zich hadden verborgen – zonder mededogen in brand. Hulpeloos hoorde John hoe zijn broers en zussen in Christus jammerend levend verbrandden.

Later, toen het leger de aanvallers had verdreven, betraden de overlevenden het verkoolde kerkgebouw. Ze vonden de lichamen van 44 christenen. John viel neer naast de overblijfselen van zijn vrouw en die van vier van zijn kinderen. Het verdriet was ondragelijk en viel als een schaduw over zijn leven.
  
Moeilijk en bevrijdend
De weken daarna probeerde John de zin van de gebeurtenis in te zien. Onmogelijk. Bitterheid lag op de loer. De voorganger had voortdurend de neiging om terug te slaan, wraak te nemen. Toen besloot John een keus te maken.  

“Ik legde alles bij God neer”, vertelt John. “Ik bad dat God de aanvallers zou laten inzien hoe verkeerd dit was.” Zijn keus om te vergeven brengt John genezing, maar wist zijn verdriet niet uit. “Het doet pijn. Alles wat er is gebeurd, en dat ze mijn gezin hebben afgenomen. Je kunt niets aan de situatie veranderen; je kunt die alleen bij God brengen.”

Aanvaarden van moeilijke dingen
Het boek Job gaf de voorganger veel bemoediging en troost. Hij preekte er zelfs verschillende keren over. “Job raakte alles kwijt: zijn rijkdom, zijn kinderen, eigenlijk alles behalve zijn vrouw. En toch keerde hij God niet de rug toe. Dat verhaal heeft mij geholpen, niet alleen om te kunnen omgaan met de situatie, maar ook om te blijven wie ik ben.”

John vervolgt: “Jobs vrouw zei tegen hem dat hij God moest vervloeken en sterven, maar zijn reactie was dat we de goede dingen van God ook aannemen. En wanneer het moeilijk wordt, waarom zouden we dat dan niet aanvaarden? Die gedachten bemoedigen me en geven me kracht.”
Terug naar overzicht