COLUMN Zwijgen is goud?

27-09-2018leestijd 3 min
Na het afronden van het medische gedeelte vraagt de arts belangstellend wat voor werk ik doe. Ze trekt haar wenkbrauwen hoog op als ik vertel waar ik me voor inzet. Voor een ideële organisatie kan ze nog wel respect opbrengen, maar met die doelstelling? ‘Als christenen gewoonweg hun mond zouden houden, besparen ze zichzelf een hoop ellende!’ reageert ze fel.

Aan dit gesprek moet ik terugdenken als ik Egypte ben en een aantal ontmoetingen heb met ex-moslims.
Want het gebeurt namelijk best vaak dat christenen hun mond houden. En ik kan u vast vertellen: het werkt niet. Licht kan zich namelijk niet verschuilen in het donker. Het wordt gezien. Dat overkomt ook Faduma, een jonge, intelligente Egyptische vrouw. Ze groeit op in een gematigd moslimgezin. Voor haar algemene ontwikkeling raadt haar vader aan om ook de Bijbel te lezen. Faduma doet het en het is liefde op het eerste gezicht. Ze valt als een blok voor Hem, haar Redder.

Maar wat als ze toegeeft Het Licht te hebben gezien? Dan kost het haar haar goedbetaalde baan, haar familie en haar dochtertje.

Het is levensveranderend. En dat valt op. Ineens is ze licht geworden. Ze krijgt regelmatig toespelingen op haar gedragsverandering. Maar wat als ze toegeeft Het Licht te hebben gezien? Dan kost het haar haar goedbetaalde baan, haar familie en –als alleenstaande moeder-  haar dochtertje. En daarom zwijgt Faduma.

Om meer over haar Heiland te horen, wil ze graag naar een kerk. Maar volgens haar identiteitsbewijs is ze moslim en dus mag ze niet naar een kerk. Daarom reist ze maandelijks -onder het mom van een werkbezoek- af naar Europa. En op zondag stapt Faduma de eerste de beste kathedraal binnen en kijkt verwonderd rond. Waarom zijn er zo weinig mensen? Ze dacht dat in het vrije, christelijke Europa de kerken vol zouden zitten!
Wat Faduma niet weet is, dat wij in Europa vaak gewend zijn om te zwijgen. Daar besparen we ons een hoop ellende mee. Of zeg ik nu teveel?

Evelien - medewerker communicatie
Terug naar overzicht