Christen neergestoken tijdens ramadan

15-06-2016127 x geraaktleestijd 3 min
Een Nigeriaanse 41-jarige timmerman verloor bijna zijn rechteroog bij een aanval door moslimjongeren. De christen Francis Emmanuel werd neergestoken omdat hij niet vastte tijdens Ramadan.

“Ik ging naar de markt om hout te kopen voor mijn werk. Toen ik terug kwam, kocht ik een broodje”, vertelt Emmanuel vanaf zijn ziekenhuisbed aan journalisten. “Toen ik in mijn werkplaats aan het eten was, kwamen zes moslimjongeren naar me toe met de vraag of ik moslim of christen ben. Ik heb ze geen antwoord gegeven. Ze vroegen waarom ik niet vastte. Ik antwoordde dat ik geen moslim ben. Voor ik het wist, sloeg één van hen mij. Toen ik opstond, kwam de rest en viel me aan.”  

De jongeren gebruikten machetes, messen en scharen. “Niemand kon me te hulp komen vanwege de gevaarlijke wapens.” Emmanuel heeft diepe snijwonden in zijn hoofd en lichaam. Tijdens de aanval raakte hij bewusteloos. “Ik weet niet eens wie me naar het ziekenhuis heeft gebracht.”

Vrij land
Gouverneur Nasir El-Rufai bezocht het slachtoffer in het katholieke St. Gerard Ziekenhuis in Kaduna. Hij gaf opdracht om uit te zoeken wie de daders zijn. “De regering laat niemand wegkomen met deze misdaad en het gebruiken van religie als excuus. Dit is een vrij land en dat betekent dat niemand zijn geloof aan een ander op kan dringen.”

In Kaduna is sprake van religieuze spanning tussen moslims en christenen. In februari 2000 zijn duizend mensen gedood tijdens relle. De stad is tot op de dag van vandaag verdeeld, met moslims hoofdzakelijk in het noorden wonen en christenen in het zuiden. De koepelorganisatie van kerken CAN (Christian Association of Nigeria) belegt een spoedvergadering over de aanval.
Terug naar overzicht
127 keer geraakt