China: geen kinderen mee naar de kerk

19-07-2016
Een lokaal overheidskantoor in de Chinese provincie Guizhou heeft een ultimatum gesteld aan ouders die naar een huiskerk gaan: als hun kinderen nog langer meegaan naar de kerk, dan krijgen zij geen toegang tot de universiteit of het leger. Overtreding van die regels leidt tot vervolging.

Deze aankondiging is naar alle scholen in Huaqiu gestuurd”, vertelt Mou, leider van Huaqiu-kerk. “De lokale overheid wil van ons af en heeft ons gevraagd lid te worden van de Drie-Zelf-Kerk.” Dit is de officiële staatskerk in China.

Na het bekendmaken van de nieuwe regel, dwongen ambtenaren de leden van de Huaqiu-kerk verder om een document te ondertekenen. Hierin staat dat leden niet langer minderjarigen meenemen naar de kerk. Elk kind dat toch naar de kerk gaat, komt niet in aanmerking voor een toelatingsexamen voor de universiteit of de militaire academie. Ouders die hun kinderen meenemen naar de kerk, worden vervolgd. Ook andere kerkgangers worden beperkt. Zo werd een bejaard kerklid gedwongen een document te tekenen dat hem verbood kerkdiensten bij te wonen. Anders zou zijn kleinzoon niet worden toegelaten tot de militaire academie.

'Brainwashen'
Volgens de Chinese wetgeving mogen kinderen onder de achttien jaar geen religieuze opvoeding krijgen. De overheid verbiedt de Drie-ZelfKerk specifiek het ‘brainwashen’ met religieuze overtuigingen en het brengen van kinderen naar religieuze activiteiten.

Mou: “Gisteren sprak ik een lokale overheidsambtenaar in onze woonplaats. Ik zei: We accepteren de manier waarop u met ons als kerk omgaat niet. Welke regels heeft de centrale overheid uitgevaardigd om kerkdiensten te verbieden? Laat ons ze zien. Hij zei: De hogere ambtenaren hebben ons dit opgedragen. We doen gewoon wat ze zeggen.” Mou noemt Huaqiu een ‘donkere plaats’. Toen andere christenen vroegen of de centrale regering deze wetgeving had opgesteld, weigerden lokale ambtenaren te antwoorden. De ambtenaren voorkwamen dat er op 28 juni en 5 juli diensten in de kerk konden worden gehouden.

Bron: China Aid
Terug naar overzicht