Blog: ongewone gebedsvraag uit Noord-Korea

10-04-201925 x geraakt
Door Arco, medewerker van SDOK
Ken jij mensen die vasten? Ik wel. Zomaar een paar veertigdagen-vast-variaties uit mijn omgeving: maximaal 1 cafeïneshot per dag, 37 minuten Facebook per dag of 40 dagen sober eten (sober in de brede zin van het woord).

“Ik heb ook een gekke gebedsvraag"


Ik ben ook weer van de partij. Maar, eerlijk is eerlijk, ik had het na twee weken al bijna opgegeven. Iets in mij kan niet goed omgaan met een vrijwillige ontzegging van luxe. ‘Ik heb er toch recht op?’ fluistert een stemmetje. ‘Je mag toch wel genieten…?’

Update uit Noord-Korea


Een heel vreemde gebedsoproep uit Noord-Korea schudde mij wakker. Ik weet weer wie de vijand is.
De update kwam van Eric, een van onze contacten in Zuid-Korea. Hij schreef het volgende:

2018 was het moeilijkste jaar...


“In de zeventien jaar dat we onder Noord-Koreanen werken was 2018 het moeilijkste jaar. Alles wat we doen, wordt door de Zuid-Koreaanse overheid bestempeld als ‘belemmerend voor de vrede’. We verwachten dat deze lijn zich in 2019 doorzet: het wordt alleen maar moeilijker.”

Onverwachte wending


Eric begon met een gebedsvraag die we wel zouden ‘verwachten’: "Kracht voor de eenzame kerk."  Tot hier volgde ik het. Maar toen volgde een onverwachte wending.

“Ik heb ook een gekke gebedsvraag. Kijk, wat we zien is dit: christenen die in Noord-Korea zijn gemarteld vanwege hun geloof en naar Zuid-Korea vluchten , worstelen met hun geloof. Dat geldt echt ieder van hen.”

Huh?!


Van martelkamer naar vrijheid, dat lijk me juist een dankpunt? Wat bedoel je precies Eric? “Wanneer Noord-Koreaanse christenen in een situatie van voorspoed komen, beginnen ze druk te ervaren. Druk om te werken. Om geld te verdienen. En dan nóg meer geld te verdienen om familie te onderhouden.
Langzaam maar zeker worden ze vastgezogen door de dingen van de wereld. We hebben afgelopen jaren gezien dat Noord-Koreanen heel moeilijk met voorspoed kunnen omgaan.”

Noord-Koreanen kunnen moeilijk met voorspoed omgaan


Hoe zien Noord-Koreanen dit zelf?


Eric: “Nou, dit is wat ze tegen ons zeggen: ‘Toen we in Noord-Korea werden mishandeld, konden we standhouden vanwege Gods kracht in ons. Nu, in Zuid-Korea worden we opnieuw aangevallen door de vijand. We worden op een heel andere manier verleid. De verleiding is dat we ons richten op geld.’”

Ons contact vervolgt: "Kim, een Noord-Koreaans christen, zal een bijbelstudie over dit specifieke thema nooit vergeten. Ze vertelt: 'Ik wil leven als een christen; geheiligd in geest en lichaam. Op die manier kan ik een stervende wereld wakker schudden. Daarom moet ik geen wereldse hebzucht hebben maar juist tevreden zijn met alles wat mij gegeven is. Ik wil me bewaren tegenover de wereld en alles opzij leggen om op de Heere God te vertrouwen. De lezing die over dit thema ging, zal ik nooit vergeten.'”

Vijand 'voorspoed'


In Noord-Korea is de vijand duidelijk: wreed en dreigend. Nu, in Zuid-Korea, is de vijand vermomd. Vriendelijk en uitnodigend, met de belofte van volledige verzadiging en overvloed. Hij werkt als een vliegenval: voor je het weet, zit je erin vast. Zie dan maar weer los te komen. Ik ben bang dat de gevoeligheid voor vijand ‘Voorspoed’ niet alleen is gereserveerd voor Noord-Koreaanse christenen...

Laten we samen bidden. Voor Noord-Koreaanse christenen. Voor elkaar.



Medewerker aan het woord:
Vaster dan ik dacht...

Ik zit vaster dan ik durf toe te geven. Ik zie de ogen van de vijand lachen en beloven terwijl hij fluistert: ‘Niets mis met genieten, toch…?’

- Arco
Stuur mij verhalen via de e-mail
Terug naar overzicht
Bid mee voor Noord-Koreaanse christenen

Bid mee voor Noord-Koreaanse christenen

Ontvang elke dag een actueel gebedspunt via onze gratis app.

Download de app
25 keer geraakt