Blog: 366 bijbelverzen tegen angst

30-10-2019
Blog: Arco, medewerker van SDOK
Weet jij waar de meerderheid van ons het meest bang voor is? Volgens mij waren het Amerikaanse wijzen in witte jassen die hadden ontdekt dat – verassend genoeg – spreken in het openbaar onze grootste angst is. 

Je weet wel, preken en presentaties enzo. Er is blijkbaar iets dat de meerderheid van ons meer beangstigt dan ziekte of bijvoorbeeld sterven…

Herkenbaar?


Eerlijk is eerlijk: ik houd niet van presenteren. Ik bibberde altijd al van een spreken voor een groep. Zweethanden, pijn in je onderbuik, een angst die je hele lichaam kidnapt. Op een keer was het zo erg dat ik niets wist uit te brengen. Ik opende mijn mond, keek de menigte voor mij aan en zweeg stil. (Je voelt misschien de plaatsvervangende schaamte?)

Spreken in het openbaar is voor de meeste mensen de grootste angst


Toen Richard Wurmbrand werd opgepakt, bekroop vijand angst hem ongeveer net zo. Richard, een voorganger uit Roemenië, was op weg naar een samenkomst toen de slippende auto naast hem tot stilstand kwam. Geboeid en met een donkere kap over zijn hoofd werd de voorganger op de achterbank geduwd.

Schrikkeljaar


Terwijl de auto schokte en hobbelde, spookten in Richards hoofd allerlei vragen. Hoe zouden ze hem martelen? Zou hij sterk genoeg zijn? En wat zou er met zijn vrouw en zoon gebeuren? Een vreemd gevoel van onzekerheid bekroop hem. Angst keek om het hoekje. Toen herinnerde Richard zich iets, zoals hij na zijn vrijlating vertelde:

“In de Bijbel heb ik 366 verzen gevonden die ons aanmoedigen om niet bang te zijn. 366! Eén voor iedere dag van het jaar én eentje extra voor het schrikkeljaar.

Toen ik geblinddoekt in de auto zat, dacht ik aan de dagtekst van die dag: Psalm 56:4. Een tekst met een oproep om niet bang te zijn. Toen vroeg ik aan de militairen welke datum het was. Het was die dag 29 februari. Schrikkeldag. Ik glimlachte over deze dubbele bemoediging. Ik hoefde niet bang te zijn want Hij was met mij."

 “Op de dag dat ik vrees, vertrouw ik op U.” 


Richard werd in de gevangenis inderdaad gemarteld, net als zijn vrouw. Maar na veertien jaar gevangenschap getuigde hij nog veel sterker van Gods trouw en zorg dan daarvoor. 

Ik weet niet wat er vandaag op je wacht. Ik weet niet waar jij bang voor bent. Wat ik wel weet is dit: God belooft heel duidelijk: ‘Ik ben iedere dag bij je, je hoeft niet bang te zijn.’ We zijn in goede handen. 

De dagtekst die Richard Wurmbrand bemoedigde is Psalm 56:4: “Op de dag dat ik vrees, vertrouw ik op U.”  Een mooie tekst om uit je hoofd te leren? 

Hieronder vind je trouwens een fragment uit de film Tortured for Christ dat gaat over de bovenstaande gebeurtenis:

https://www.youtube.com/watch?v=Tu2L0kE06GQ&feature=youtu.be
Terug naar overzicht
Gratis inspirerend e-book

Gratis inspirerend e-book

Wat als je elke drie maanden moet verhuizen omdat fanatieke moslims op je jagen?

Ontvang het gratis e-book