Berucht crimineel, of geliefd kind van God?

07-12-2023
Als tiener wilde hij geheim agent worden, maar als volwassene werd Max beschouwd als een berucht crimineel vanwege zijn liefde voor Jezus. Max komt uit Oezbekistan en vertelt zijn verhaal.

Afgestaan


Toen Max uit Oezbekistan erachter kwam dat hij geadopteerd was, verloor hij alle hoop voor de toekomst. Hij voelde zich niet geliefd en afgewezen en zwoer wraak te nemen op zijn biologische ouders. Zijn frustratie reageerde hij af door problemen te veroorzaken en schaamteloos te vloeken. Maar hij verlangde naar iets anders. “Ik zocht naar vrede in mijn hart,” vertelt Max.

Max begon zo vaak hij kon de imam te bezoeken en nam deel aan cursussen over bidden en de islamitische geschiedenis. Toch gaven al deze dingen hem geen vrede.

Max uit OezbekistanMax uit Oezbekistan


Hij houdt van jou


In 2000 werd Max door een christelijke vriend aan het nadenken gezet over zijn islamitische geloof. “Max, je weet dat deze wereld een God heeft. Hij leeft, Hij is de enige God en Hij houdt van jou”, vertelde deze vriend. “Dat was de eerste keer dat ik over Gods liefde hoorde”, vertelt Max. “Ik begon me af te vragen hoe een heilige God mij kon liefhebben, terwijl mijn biologische ouders niet van me gehouden hadden. Dat was een compleet nieuwe gedachte.” Een aantal maanden later kwam Max tot geloof in Jezus.

“Die nacht sliep ik als roos”, vertelt Max. “Sinds ik over mijn adoptie had gehoord, was er geen nacht voorbij gegaan dat ik Allah niet had gebeden om mijn leven te eindigen, maar deze dag ik was ik zo blij!” Ook de wraak die Max koesterde jegens zijn biologische ouders verdween.

Max vertelt zijn verhaalMax vertelt zijn verhaal


Opgepakt als crimineel


De liefde van God veranderde Max' leven compleet! Overal waar hij kwam, vertelde hij over Jezus. Hij startte een huiskerk en ook zijn familie kwam tot geloof. Maar de Oezbeekse regering vond dit niet goed. Tussen 2001 en 2007 werd hij meer dan vijftig keer verhoord en moest hij acht keer voor de rechter verschijnen. Max werd gezien als een groot crimineel vanwege zijn getuigenis. Ondertussen groeide de huisgemeente tot negentig groepen.

Max op de lijst met criminelenMax op de lijst met criminelen


Toen bij een arrestatie in 2007 Max’ papieren werden afgenomen, wist hij dat hij moest vluchten. Met Gods hulp kwam hij in Kazachstan aan. Maar vanwege zijn reputatie als een van Oezbekistans meest gezochte criminelen, werd hij ook daar opgepakt. “Ze vroegen: ‘Waar zijn je wapens? Wat is je doel?’ en wilden me naar Oezbekistan deporteren”, vertelt Max.

Gods plan


God had een ander plan: Max kwam vrij. Hij werd nog één keer opgepakt vanwege zijn illegale status zonder papieren, maar ook toen mocht hij de gevangenis weer verlaten.   Inmiddels woont Max in Zweden, waar hij een zendingsorganisatie leidt.
Medewerker aan het woord:
Om over na te denken

Max verlangde naar liefde en acceptatie en vond die in Jezus. Waar verlang jij naar? Zoek samen met een vriend of vriendin wie God hierin voor jou wil zijn.

- Marijke
Terug naar overzicht