Abu Bakr haatte christenen en verspreidt nu het Evangelie

30-04-2021
Hij had een bloedhekel aan christenen. “Normaal gesproken zou ik nooit met een christen in gesprek gaan en hen in elkaar slaan,” vertelt Abu Bakr. Momenteel wordt hij op een Nigeriaanse Bijbelschool opgeleid om als zendeling of pastor het Evangelie te delen in het islamitische noorden. Hoe kwam Abu Bakr tot het besluit om christen te worden? En wat drijft hem? Jeffrey Schipper van CIP sprak hem.

We ontmoeten Abu Bakr op de plek waar het grootste deel van zijn leven zich momenteel afspeelt: de Bijbelschool in Jos, in de staat Plateau. Voordat hij daar kwam was Abu Bakr actief op een speciale discipelschapstraining waar mensen met een islamitische achtergrond de basics van het christelijk geloof leren. Daar komen vragen over wie Jezus is en het vaderhart van God aan de orde. De Bijbelschool is een soort vervolgtraject waar Abu Bakr wordt voorbereid op een leven als evangelist of pastor in Noord-Nigeria.

Een bijzondere droom


Hoe is deze jongeman op deze Bijbelschool terechtgekomen? Alles begon bij een bijzondere droom die Abu Bakr ruim een jaar geleden kreeg. “Na een bezoek aan de moskee vroeg ik biddend tot God of Hij mij wilde laten zien hoe ik Hem kan aanbidden. In mijn kamer zag ik een Licht. Vervolgens hoorde ik een stem: ‘Abu Bakr, Ik heb je gebed gehoord. Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan tot de Vader komen dan door Mij.’ Ik vroeg aan de stem wie Hij was en Zijn antwoord was: Jezus. Dat was niet het antwoord dat ik als moslim verwachtte.”

"In mijn kamer zag ik een Licht en ik hoorde een stem: ‘Abu Bakr, Ik heb je gebed gehoord. Ik ben de weg, de waarheid en het leven'."

Abu Bakr is namelijk grootgebracht in een islamitisch gezin. Zijn vader is actief als imam. Voordat Abu Bakr deze droom kreeg bezocht hij al eens eerder een kerk. Niet om nieuwsgierig naar het Woord van God te luisteren, maar om de pastor een pak slaag te geven. Als moslim ontwikkelde hij namelijk een alsmaar oplopende haat jegens christenen. “Ik had een bloedhekel aan christenen. In mijn oude leven zou ik nooit met een christen in gesprek gaan. Ik zou die christen veel liever in elkaar slaan.”

Licht


Een uur later hoorde ik de stem opnieuw. ‘Ik ben het Licht. Volg Mij!’ (gount). Nadat ik wakker werd, rondde ik mijn islamitische gebeden af. Vervolgens ging ik terug naar mijn kamer. Ik bad opnieuw een islamitisch gebed en las de Koran. Ik vertelde mijn oudere broer dat ik de afgelopen nacht iets heel bijzonders had meegemaakt.” Abu Bakr vertelde zijn broer het hele verhaal. Over zijn gebed, het Licht en de stem.

Abu Bakr zocht contact met een lokale pastor. “Ik vertelde hem over de droom waarin ik Jezus zag. ‘Wie is die Jezus?,’ vroeg ik hem. De pastor vertelde dat Hij de Zoon van God is en onze zonden vergeeft.” Later ontmoette de pastor de vader van Abu Bakr in de lokale supermarkt. ‘Gisteren was je zoon in de kerk,’ vertelde de voorganger. Hij vertelde vervolgens dat Abu Bakr zich heeft bekeerd tot het christendom. Ook liet hij een video zien met het getuigenis van Abu Bakr. ‘Is dit mijn zoon?’ ‘Ja,’ antwoordde de pastor.

"In mijn oude leven zou ik nooit met een christen in gesprek gaan. Ik zou die veel liever in elkaar slaan."


Moslim of christen?


Nadat Abu Bakr’s vader terugkeerde naar huis confronteerde hij zijn zoon met dat wat hij in de supermarkt had gehoord. ‘Abu Bakr, ben je moslim of christen?’ ‘Papa, ik ben een moslim,’ luidde het antwoord. Zijn zoon durfde niet te zeggen dat hij christen is, omdat hij bang was dat zijn vader hem om het leven zou brengen. Een dag later riep zijn vader hem na een moskeebezoek opnieuw bij zich. ‘Abu Bakr, ik heb gehoord dat je christen bent geworden.' Zijn zoon ontkende opnieuw.

In aanwezigheid van zijn broers en zussen stelde zijn vader weer dezelfde vraag. ‘Abu Bakr, ben je christen of moslim?’ De imam toonde de video die hij in de supermarkt onder ogen kreeg. ‘Als jij dit niet bent, is er niets aan de hand. Maar ben je dit wel, dan heb je een probleem.’ Ook de oudere broer zette Abu Bakr onder druk. Zijn broer koos partij voor zijn vader. Ze mishandelden Abu Bakr en sloten hem drie weken lang op in zijn kamer.

Hemelse bemoediging


Terwijl de gewonde Abu Bakr alleen in een opgesloten kamer zat, kreeg hij opnieuw een stem. ‘Jij hoort bij Mij, voor eeuwig en altijd. Wees niet bang.’ “Mijn angst verdween, want de levende God liet van Zich horen.” Na drie vreselijke weken sloeg Abu Bakr op de vlucht. Tijdens zijn vlucht ontmoette hij een vrachtwagenchauffeur die hem uiteindelijk afzette in Makwa. In deze plaats verbleef Abu Bakr een week lang. Daar ontmoette hij een christen die bereid was om Abu Bakr naar Kaduna te brengen. “Ik mocht met hem mee naar huis en ontmoette zijn broer, die actief is als evangelist.”

"Jezus is met mij en dus hoef ik niet bang te zijn. Ik ben een instrument in Zijn handen."


Deze evangelist gaf hem schone kleren mee. “Nadat hij hoorde over mijn moslimachtergrond verwees hij mij door naar een discipelschapstraining in Jos.” In deze Nigeriaanse stad werd Abu Bakr opgevangen in een hostel. “Daar ontving ik een nachtmerrie waarin ik zag dat mijn moeder mij wilde doden met een mes.” Die nare droom keerde later terug. ‘Jezus is met mij,’ riep hij uit, in de hoop dat de nachtmerrie niet meer terug zou keren. Een hele nacht kon Abu Bakr de slaap niet vatten. Vanwege de paniekaanvallen kreeg hij in het ziekenhuis een injectie om tot rust te komen. Daarna ging het beter en beter. “Jezus is met mij,” aldus een dankbare Abu Bakr.

Abu Baker krijgt sinds begin 2018 les aan een door SDOK ondersteunde Bijbelschool. Veel christenen met een moslimachtergrond volgen de lessen om het Evangelie te kunnen verspreiden in het noorden van Nigeria. “Ik wil ooit terug naar mijn dorp om het goede nieuws van Jezus te delen,” zegt Abu Bakr. “Jezus is met mij en dus hoef ik niet bang te zijn. In Mattheüs 10:1 maakt Jezus duidelijk dat Hij ons de macht geeft om zieken te genezen. Verderop in Mattheüs roept Hij op om erop uit te gaan en Zijn goede nieuws door te geven aan hen die Jezus niet kennen. Ik ben een instrument in Zijn handen. Dat wil ik zijn met alles wat ik in mij is!”

Bovenstaand verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk). CIP.nl sprak tijdens een recente reis naar Nigeria met diverse vervolgde christenen.


Terug naar overzicht