Aangevallen voorganger: "We zien een grote oogst!"

17-05-2018
Indiase bazaar
De gemeente van voorganger Sunder Singh (54) in Dharmapuri, Zuid-India, staat op het punt het avondmaal te vieren, als Sunder door een open raam rook ziet omhoog kringelen. Hij zit tegenover de preekstoel waar een collegavoorganger de dienst met zo’n tweehonderd christenen leidt. Sunders zoon, Clement (23) vertelt dat het rook naar verbrande dode bladeren en dat mensen begonnen te hoesten en te kuchen.

“Maar niemand van ons bewoog, want we waren stil en eerbiedig”, vertelt Clement. “Plotseling is er het geluid te horen van een plof, en nog een plof en nog een – stenen van minstens twee kilo vliegen van twee kanten door de ramen van het gebouw.”

Voorganger Sunder rent naar buiten en treft de jonge vrouw Durga aan die in de buurt woont. Ze roept allerlei obsceniteiten naar hem. “Ik kan niet over mijn lippen krijgen wat ze allemaal riep, maar ik bid voor haar”, vertelt de voorganger.

SunderSunder


Meer dan grof


Durga is meer dan grof. Zij en haar moeder, Nalini, vallen de voorganger aan en scheuren zijn overhemd van zijn lijf. Haar vader komt erbij en stompt de voorganger. De jonge vrouw stopt niet met haar denigrerende en grove taalgebruik.

De moeder en dochter beschadigen ook auto’s van christenen, die geparkeerd staan bij de kerk. Ze hijsen verder de vlag  van de hindoeïstische organisatie Tamil Nadu, die het hindoeïsme verdedigt. Pas op bevel van de politie verwijderen ze de vlag, vertelt Clement.

'Ze willen geen kerk'“Het is simpel, ze willen geen kerk in hun woonplaats”, zegt een bron die anoniem wil blijven. Het voorgangersgezin dient een klacht in tegen het gezin Narayanan. Maar de inspecteur van de politie op het plaatselijk politiebureau is een trouw aanhanger van de hindoe-organisatie Tamil Nadu en zorgt ervoor dat de aanklacht niet wordt geregistreerd, vertelt de bron.

Bovendien lijkt de politie-inspecteur de belastingdienst te hebben overgehaald om een onderzoek te doen naar de kerk. De kerk, die vijfentwintig jaar geleden is opgericht, heeft al een brief ontvangen dat er inzicht gegeven moet worden in de administratie van de kerk en haar eigendommen.

Aangifte niet opgenomen


“Wekenlang kwamen er agenten en ambtenaren langs”, vertelt Clement. “We dienden een klacht in bij het plaatselijk politiebureau in de veronderstelling dat de politie de zaak in behandeling heeft en eerlijk onderzoek doet, maar tot onze verbazing hebben ze zelfs de aangifte niet opgenomen.”
Toen Clement probeerde om video’s van de aanslag op het politiebureau af te leveren, riep de inspecteur van de politie hem toe: “Houden we hier een fototentoonstelling ofzo? Of is er hier een of andere fotowedstrijd? Maak dat je weg komt!”

Grote oogst


Voorganger Sunder, vader van twee kinderen, zegt dat de aanval voor hem geen verrassing is, omdat groei van de kerk leidt tot vervolging. “We hebben de laatste drie jaar het Evangelie gedeeld en Gods Woord gezaaid en gewacht op God”, vertelt hij. “Dit jaar is een grote oogst te zien – het aantal gelovigen groeit enorm, het is verdubbeld. Vervolging heeft ons als kerk dichterbij God gebracht, zoals in Zefanja 3:9 staat: ‘Voorzeker, dan zal Ik bij de volken de lippen veranderen in reine lippen, zodat zij allen de Naam van de HEERE zullen aanroepen, om Hem schouder aan schouder te dienen’.”

De voorganger heeft anonieme dreigtelefoontjes gehad. “Ik zet gewoon mijn mobiele telefoon uit en richt mij
op de dag als dienaar van de Heere.”


Bron/foto: Morning Star News
Terug naar overzicht