82 ontvoerde 'Chibok-meisjes' vrij

08-05-2017
Blijdschap in Nigeria: 82 schoolmeisjes die ontvoerd waren door Boko Haram zijn vrijgelaten. Na maanden van onderhandelingen zijn de meisjes geruild voor gevangen Boko-Haramstrijders. Gisteren werden ze ontvangen door president Muhammadu Buhari.

In april 2014 kidnapte de terreurgroep 276 meisjes van een middelbare kostschool in Chibok. Sindsdien ontsnapten enkele tientallen meisjes. In mei vorig jaar werd een meisje teruggevonden. In oktober werden 21 meisjes vrijgelaten na onderhandelingen. In november werd een meisje gevonden in de bossen, met een zoontje.
Er is onzekerheid over de meisjes die nog vastzitten: zijn ze omgekomen tijdens militaire operaties of gedwongen getrouwd met strijders die weigeren hen vrij te laten.

Afwachten
Richard Groenenboom van SDOK: “Het is mooi nieuws dat de meisjes zijn vrijgekomen, daar zijn we echt heel dankbaar voor. Er is veel voor hen gebeden. Wel is het afwachten hoe het nu verder gaat. De meisjes zijn zwaar getraumatiseerd en ook gebrainwashed door Boko Haram. Sommigen zijn zelfs bereid hun ouders te doden.”
De meisjes die in oktober zijn vrijgekomen, zijn nog niet terug bij hun families. Ze zitten apart vast ‘voor medische check-ups’. Mogelijk is dit onderdeel van een deradicaliseringsprogramma.

De groep meisjes is slechts een klein deel van de ontvoerden van Boko Haram. In Damasak, aan de grens met Niger, zijn vijfhonderd kinderen vermist. Zij krijgen in en buiten Nigeria nauwelijks aandacht. In andere steden worden ook honderden mensen vermist.

Dank God voor de vrijlating van 82 meisjes, het antwoord op veel gebeden
Bid God om verwerking van de trauma’s en hulp bij het terugkeren in de maatschappij. Bid dat de meisjes die nog vastzitten, ook vrij komen.
Terug naar overzicht