8 tips tegen eenzaamheid

23-06-2023leestijd 8 min
Wist je dat 30 procent van de Nederlanders zich wel eens eenzaam voelt (CBS). Misschien voel jij je ook weleens alleen. In onze contacten met vervolgde christenen horen we dat eenzaamheid heel zwaar kan zijn; als je gevangen zit, zonder andere christenen om je heen, bijvoorbeeld.

In de Bijbel staat dat we als christenen één lichaam zijn. Als er één lid lijdt, lijden alle leden mee (1 Korinthiërs 12:26). Maar hoe moet dat als je zelf degene bent die zich eenzaam voelt? We geven je 7 tips voor als jij je alleen voelt.

8 christelijke tips tegen eenzaamheid1.

Filter je gedachten


Als je je eenzaam voelt, gaan je gedachten soms met je op de loop. Je vraagt je af waarom je eenzaam bent en belandt dan vanzelf in negatieve gedachtes over jezelf. Breng deze negatieve gedachtes bij God. God kent jou, heeft jou speciaal gemaakt en koestert mooie gedachtes over jou.

Psalm 139 zegt:
16 Uw ogen hebben mijn ongevormd begin gezien,
en zij alle werden in Uw boek beschreven,
de dagen dat zij gevormd werden,
toen er nog niet één van hen bestond.
17 Daarom, hoe kostbaar zijn mij Uw gedachten, o God,
hoe machtig groot is hun aantal.
18 Zou ik ze tellen? Zij zijn talrijker dan korrels zand;
ontwaak ik, dan ben ik nog bij U.

2.

Blijf bezig


Als je bezig bent, is het moeilijker om je eenzaam te voelen. Wat zijn jouw dromen en hobby’s? Ga lekker creatief aan de slag, of ga elke dag de natuur in. Plan je eigen sportschema of volg een kookcursus. Doe je leuke dingen, dan houd je daar direct ook een fijn gevoel aan over.

3.

Doe iets voor een ander


Je bent niet de enige die eenzaam is of een vriendelijk woord kan gebruiken. Misschien weet jij wel iemand in de straat die ziek is, of niet zo vaak bezoek krijgt. Bel eens aan met een bosje bloemen.
Doen jullie voorbede in de kerk? Dan hoor je vast ook van mensen die het moeilijk hebben. Stuur eens een kaartje, of vraag wat je concreet voor hen kunt betekenen.

Doe iets voor de anderDoe iets voor de ander


4.

Ga in gesprek over je eenzaamheid


Ook al heb je veel vrienden, dan kun je je nog wel eens alleen voelen. Bedenk dat jouw vrienden misschien niet doorhebben wat er bij jou speelt. Wacht daarom niet af, maar vertel hen hoe jij je voelt. Wie weet, misschien worstelt je gesprekspartner wel met hetzelfde.
Heb je geen vriend bij wie je jouw verhaal kwijt kunt? Dan kun je altijd bij een ouderling of oudste in je gemeente terecht.

5.

Vraag de ander waar je voor kunt bidden


Soms is het moeilijk de verbinding te vinden waar je naar op zoek bent. Een tip die ons helpt, is: vraag anderen  waar je voor kunt bidden. Vaak schept dit openheid en ook krijg je dezelfde vraag terug. Je kunt dan vertellen hoe je je voelt en wat je bezighoudt. Bid er vervolgens samen voor.
Weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Het eind van een maaltijd is hier bijvoorbeeld een goed moment voor. Of bid met elkaar net voor je naar huis gaat na een bezoek.

6.

Sluit je aan bij een groep in de kerk


Voor vervolgde christenen heeft de kerk heel veel impact, zeker als ze zich eenzaam voelen. In de kerk is vaak genoeg te doen en je kunt je makkelijk aansluiten bij een groep; zelfs als je er niemand kent. Of het nu een bijbelkring is, of het vrijwilligersgroepje dat koffiezet na de kerkdienst, of een comité dat over het kinderkerstfeest nadenkt. Kijk eens in jouw gemeente wat je kunt doen. Misschien krijg je hierdoor leuke nieuwe contacten.

Activiteiten doen in de kerkActiviteiten doen in de kerk


7.

Begin je dag met God


Van een tiener die vervolgd wordt om haar geloof kregen we de volgende tip: begin je dag met God. Op deze manier start je je dag op een heel andere manier. Begin eens met vijf minuten bijbellezen en bidden. Laat je vullen met Gods Woord en met Zijn liefde. Kijk aan het eind van de dag terug: hoe was je dag? Waar heb je God aan het werk gezien? Hoe is God er voor jou geweest, ondanks je eenzaamheid?

8.

Omarm eenzaamheid


Dit is misschien wel een tip voor echte gevorderden: omarm de eenzaamheid. In onze westerse samenleving is het niet meer normaal om eenzaam te zijn. Maar uitgerekend Jezus, nam regelmatig de tijd om alleen te zijn. Weg van alle mensen die wat van Hem wilden en weg van Zijn vrienden. Probeer  het eens: de momenten van alleen zijn te zien als mogelijkheid: een mogelijkheid om tot rust te komen, om je voor te bereiden op de week die komt en om God op te zoeken.
Medewerker aan het woord:
Vervolging & eenzaamheid

Mannen en vrouwen die van een ander geloof christen worden, hebben het vaak moeilijk. Hun familie en vrienden begrijpen hen niet en soms worden ze vervolgd. Dat geeft vaak een gevoel van eenzaamheid. Sta jij samen met ons naast vervolgde christenen?

- Marijke
Terug naar overzicht