14-jarig meisje vrij na gijzeling en gedwongen bekering

12-06-2017
Je bent een christenmeisje van veertien jaar en er komt een politieagent naar je huis. Hij neemt je mee, dwingt je tot bekering tot de islam en bedreigt je met de dood als je teruggaat naar je familie. Het overkwam Sumbal Arif uit Pakistan. Gelukkig is Sumbal nu weer terug bij haar familie.

Sumbal woonde met haar moeder Elizabeth Arif en haar broers in een klein huis in een voornamelijk islamitische buurt. Sumbals vader overleed in 2013, toen ze ongeveer tien was. Een van haar broers is kostwinner voor het gezin. Hij werkt als schoonmaker in een overheidsgebouw. In Pakistan hebben christenen vaak slechtbetaalde banen met weinig aanzien.

Een moslimvrouw die op bezoek is bij het gezin van Sumbal, ziet dat het meisje een woordenwisseling heeft met haar schoonzusje. Ze maakt van de gelegenheid gebruik door het meisje met zich mee te lokken. Volgens familieleden van Sumbal is deze vrouw, Mariam Bibi, betrokken bij gedwongen bekeringen tot de islam en het verhandelen van meisjes. Mariam bracht de jonge Sumbal bij haar zwager, de politieagent Munir Ahmed. Dit gebeurde in december vorig jaar.

Beledigingen
Sumbals moeder Elizabeth vertelt dat ze vervolgens naar het huis van de politiebeambte ging om haar dochter op te halen, maar geen toestemming kreeg om naar binnen te gaan. “Munir Ahmed en zijn vrouw Mugadas weigerden niet alleen om Sumbal mee terug te laten gaan, ze beledigden me ook”, zegt Elizabeth. Niemand kwam de moeder te hulp toen zij daar vurig tegen protesteerde.

“Toen Munir op een dag niet thuis was, lukte het me Sumbal terug te brengen naar mijn huis, maar zodra de politieman terugkeerde, kwam hij naar ons huis en nam haar onder dwang mee. Hij zei dat ze nu een moslim was en niet kon leven bij een christelijke familie. Hij sloeg mijn jonge zoons hard toen ze probeerden hem tegen te houden.”

Islam ‘omarmd’
Sumbals moeder schakelt een advocaat in, Tahir Bashir. Die spant een zaak aan, waarna Sumbal wordt gered. De advocaat van de verdachte claimde in de rechtszaal dat Sumbal de islam ‘had omarmd’, en dat Ahmeds familie voor haar zorgde.

Maar advocaat Bashir vertelt iets anders. “Toen de rechter aan Sumbal vroeg of ze inderdaad de islam had omarmd, vertelde ze hem dat ze was gedwongen zich te bekeren en dat ze gegijzeld was door de politieman. Ze vertelde dat ze terug naar haar familie wilde en niet naar het huis van de politieagent.” Ook vertelde de advocaat over wat Sumbal had doorstaan in het huis van de agent. “Ze dwongen haar tot het doen van huishoudelijk werk en ze mocht het huis niet verlaten.”

Doodsbedreiging
Het meisje vluchtte niet omdat Ahmed haar had verteld dat als iemand moslim wordt, hij zich niet opnieuw kan bekeren tot het oude geloof en terug kan keren naar zijn familie. “Ze maakten haar duidelijk dat afvalligen gedood kunnen worden en mijn arme dochter begon te geloven dat ze niet naar ons zou kunnen terugkeren, omdat ze dan schuldig zou zijn aan afvalligheid”, vertelt haar moeder.

Sumbal is na vier maanden gevangenschap weer terug bij haar familie. Ahmed is niet gearresteerd. Wel heeft de rechtbank de politie opgedragen om een onderzoek te starten naar de beschuldigingen van gedwongen bekeringen van christelijke meisjes.


Terug naar overzicht