Haile Nayzgi

Noord-Korea van Afrika
Eritrea wordt wel het Noord-Korea van Afrika genoemd. Christenen lijden erg onder het regime van president Isaias Afewerki. De autoritaire regering ziet ‘illegale’ christelijke stromingen als een bedreiging. Grote aantallen christenen ontvluchten daarom het land. Volgens schattingen zitten meer dan duizend christenen gevangen in Eritrea.

Gevangen sinds 2004
Een van die gevangenen is voorganger Haile Nayzgi. Op de vroege ochtend van 23 mei 2004 is hij in Eritrea gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau. Zijn familie heeft hem tot op de dag van vandaag niet meer gezien. Inmiddels is zijn gezin gevlucht naar Sudan.

Kerkleider
Haile was leider van Eritrea’s Full Gospel Church die uit 120 tot 150 huisgroepen bestaat. Deze huisgroepen mochten in mei 2002 niet meer bij elkaar komen, voordat ze geregistreerd waren bij de overheid. De kerk diende het benodigde formulier voor registratie in maar kreeg nooit een reactie.

Geen contact
Haile is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij was accountant. Hij mag geen contact hebben met zijn familie. Toen familie en vrienden voedsel en kleding brachten naar de gevangenis, werd gezegd dat Haile overgeplaatst was naar een andere gevangenis. Haile is nooit officieel aangeklaagd.

Hailes gezin
Hailes gezin is gevlucht en woont veilig in een ander land. Zijn vrouw en kinderen krijgen steun en bemoediging van een zusterorganisatie van SDOK. In 2016 werd een bericht van Haile uit de gevangenis gesmokkeld. Daarin liet hij weten dat het een troost is om te horen dat het goed met hen gaat ondanks zijn gevangenschap.

Stuurt u Haile een kaart?Kaart schrijven
• Kies een mooie kaart uit, bijvoorbeeld een met Bijbelse symbolen. U kunt ook zelf een kaart maken. Stuur geen dierenkaarten, die kunnen als beledigend worden opgevat.
• Bemoedig Haile met een mooie wens, een gebed en/of een bijbeltekst. Schrijf de kaart in het Engels. Kijk hier voor inspiratie.
• Schrijf eventueel uw naam op de kaart. Vermeld nooit uw adres of e-mailadres.  
• Vermeld ook nooit de naam van SDOK of een andere organisatie.   

Kaart versturen
Doe uw kaart in een envelop, schrijf daar de naam van Haile Nayzgi op en het bijbehorende adres van de gevangenis en plak een postzegel ‘Internationaal waarde 1’ op. Als de kaart zwaarder is dan 20 gram zijn er twee postzegels ‘Internationaal waarde 1’ nodig.
• Stuur de kaart rechtstreeks naar Eritrea.

Adres
Haile Nayzgi
Wenjel Mermera
Asmara, Eritrea


Klik hier voor inspiratie

Terug naar overzicht