Video: Trouw tot in de dood

08-11-202341 x geraakt
Als alles volgens John Chau's plan was verlopen, dan hadden we nooit zijn naam gekend. Hij was niet uit op bekendheid, maar wilde nederig God dienen. Maar in 2018 kwam zijn naam wereldwijd in het nieuws onder de kop: "26-jarige man wordt vermoord bij contact maken met een gevaarlijke stam op het eiland van Noord-Sentinal."

Gods roeping


John was een tiener toen hij zijn eerste zendingsreis maakte. En toen hij Gods roeping ervoer om naar de onbereikte bewoners van Noord-Sentinaleiland (India) te gaan, zei hij volmondig "Ja Heere, zend mij"; ook al wist hij dat de bevolking op eerdere contacten van buitenaf vijandig had gereageerd.

John voor de kust van Noord-SentinaleilandJohn voor de kust van Noord-Sentinaleiland


Aanval


John bereidde zich grondig voor om een langere periode bij de bevolking door te brengen. Op 15 november 2018 voer John met een kajak naar het eiland om het eerste contact met de bewoners te zoeken door vis uit te delen. Een Sentinelese jongen vuurde direct een pijl af die in Johns Bijbel bleef hangen. John trok zich terug.

"God, ik wil niet dood", schreef John die avond in zijn dagboek. "Wie zal mijn plaats innemen als ik sterf? Vergeef alle mensen op dit eiland die mij proberen te vermoorden, en vergeef hen vooral als ze slagen."

BriefjeBriefje


De moeite waard


De volgende dag schreef John een briefje aan zijn familie. "Je zou kunnen denken dat ik gek ben, maar ik denk dat het de moeite waard is om Jezus aan deze mensen te verkondigen.” Opnieuw stapte hij in zijn boot met het plan om die dag aan land te gaan. Op 17 november zagen vissers die John geholpen hadden naar het eiland te komen, hoe de bewoners zijn lichaam begroeven.

Gehoorzaamheid


"Ik geloof dat de maatstaf voor succes in het Koninkrijk van God gehoorzaamheid is", zei John Chau een paar maanden voor zijn dood. "Ik wil dat mijn leven gehoorzaamheid aan Christus weerspiegelt en dat ik in gehoorzaamheid aan Hem leef. Ik denk dat Jezus het waard is. Hij is alles waard.”
Medewerker aan het woord:
Om over na te denken:

Op welk succes ben jij gericht? Een goede carrière, aanzien (in de kerk), een perfect gezin of gehoorzaamheid aan God?

- Marijke
Terug naar overzicht
41 keer geraakt