Vervolging in China neemt sterk toe

22-02-201932 x geraakt
In 2018 werden 44% meer christenen gearresteerd. (Beeld: stockfoto)
Het aantal christenen dat in China vanwege het geloof wordt vervolgd is in 2018 gegroeid van 223.200 duizend tot 1 miljoen geregistreerde gevallen. Dit meldt China Aid, een partnerorganisatie van SDOK, in zijn jaarrapport. Dat de overheid christenen meer en meer onder druk zet, heeft te maken met de anti-christelijke agenda van president Xi Jingping. SDOK is bezorgd over de ontwikkelingen.

Volgens China Aid, een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen in China, is de groei van het aantal geregistreerde gevallen van vervolging het gevolg van de nieuwe godsdienstwet die sinds 1 februari vorig jaar in China van kracht is gegaan.

Repressie


Sinds dat moment is de repressie van de Chinese overheid tegen christenen flink toegenomen. Vanwege de nieuwe godsdienstwet mogen minderjarigen, studenten, ambtenaren, militairen en leden van de Communistische Partij geen enkel kerkgebouw meer bezoeken. Naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.

"We krijgen berichten dat voorgangers tijdens de preek worden opgepakt"


5000 arrestaties


Afgelopen jaar werden er vijfduizend christenen gearresteerd, een toename van 35 procent vergeleken met het jaar 2017. Van deze groep van vijfduizend zijn 500 christenen ook daadwerkelijk veroordeeld. Het aantal christenen in China groeit naar schatting met meer dan tien procent per jaar. In 1980 waren er ongeveer drie miljoen christenen, in 2010 zo’n 58 miljoen en nu naar schatting 97 miljoen (bronnen: Purdue University, Pew Research).

€900 voor het aangeven van christenen


SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom is bezorgd over de situatie voor christenen in China. “We krijgen berichten dat zelfs voorgangers van de door de overheid erkende staatskerk tijdens de preek van de kansel worden gehaald en opgepakt. Dit gebeurt wanneer je bijvoorbeeld zegt dat je alleen door Jezus gered kunt worden. De overheid geeft ook beloningen voor het aangeven van christenen bij de politie. Voor een ‘gewone’ christen staat een prijs van bijna negenhonderd euro. Het aangeven van een ondergrondse-huiskerkleider levert een bedrag van bijna negenduizend euro op.’’

Anti-christelijke agenda


Volgens Groenenboom hebben de ontwikkelingen van de afgelopen jaren te maken met de anti-christelijke agenda van president Xi Jingping: ‘Hij ziet de sterke groei van het christendom in China als
een grote bedreiging voor zijn communistische partij en probeert dit met zijn repressieve beleid te stoppen.” Volgens het rapport van China Aid probeert de regering om de opvatting van christenen te laten verschuiven van ‘Dien de Heere’ en ‘volg de Heere’ naar ‘Dien de partij’ en ‘volg de partij’.

Verklaring


Chinese voorgangers reageerden deze week met een verklaring op de toenemende onderdrukking door de overheid. Daarin zeggen ze dat ze vastberaden zijn om te lijden en te sterven voor hun geloof. De verklaring van de voorgangers is te lezen op www.chinadeclaration.com.  

Drie voorbeelden van christenen die vorig jaar in China werden vervolgdDe brief van voorganger Shen Xianfeng


“Mijn hart doet pijn en ik ben bedroefd. Ik huil hardop.” Dat schrijft de Chinese voorganger Shen Xianfeng. Hij bezocht vervolgde kerken in verschillende steden in de provincie Henan. “Al deze kerken worden stevig aangepakt. De overheid heeft elke afdeling gebruikt die ze kon gebruiken, en alle methoden en trucs die ze kon bedenken. Allerlei officiële instanties, van openbare veiligheid, bewapende politie-eenheden, hoge officieren tot laaggeplaatsten in de provincie, steden en dorpen, kwamen allemaal opdraven om ons te bedreigen, ons vast te zetten, om af te breken, om deuren van huiskerken te verzegelen, om te slaan, te breken en te roven. Zo triest, mijn land!"

Bai's land is ingepikt


De landbouwgrond, waarop de christen Bai Fengju en zijn familie pinda’s verbouwden, werd ingepikt door bendeleden die door de overheid zijn ingehuurd. Toen de familie vorige maand de pinda’s wilde oogsten, werd ze door overheidsambtenaar Liu Zigeng met de dood bedreigd. Over het stuk land moet een weg komen naar een nieuwe boeddhistische tempel. Toen Bai zijn land probeerde de verdedigen, dreigde Liu hem dood te slaan. Klagen bij de overheid helpt niet.

Vast in een onofficiële gevangenis


De christelijke mensenrechtenadvocaat Jiang Tianyong is veroordeeld tot twee jaar cel, vanwege het publiceren van kritische artikelen over de communistische partij.
Eind november 2017 ging Jiang de deur uit voor een bezoek aan de vrouw van een gevangen mensenrechtenadvocaat. Hij liet weten wanneer hij thuis zou zijn, maar op het afgesproken moment was hij er niet. Na een maand van onzekerheid over zijn lot, bleek dat hij vast zit in een onofficiële ‘gevangenis’.
Zijn vrouw Jin Biangling woont nu in de Verenigde Staten. Daar pleit zij voor de vrijlating van haar man.

Samenvatting van rapportDe bovenstaande cijfers zijn afkomstig uit het voorlopig jaarrapport 2018 ‘Chinese Government Persecution of Churches and Christians in Mainland China (January-December 2018), opgesteld door ChinaAid Association, USA.

ChinaAid heeft de zaken zorgvuldig geregistreerd. Het rapport bevat incidenten met data, plaatsnamen, gebeurtenissen en foto’s. De data zijn volgens het rapport slechts een fractie van het werkelijke aantal incidenten van christenvervolging in China. Hieronder volgen de cijfers.

De overheid geeft ook beloningen voor het aangeven van christenen bij de politie.


Vervolging: meer dan 1.000.000


In totaal zijn in 2018 meer dan 1.000.000 mensen vervolgd. Dat is 4,5 keer zoveel als in 2017. Van deze vervolgde christenen zijn meer dan 10.000 kerkleider. In 2017 werden zo’n 1900 kerkleiders vervolgd. Er zijn het afgelopen jaar dus vijf keer zoveel kerkleiders vervolgd als geregistreerd werd in het jaar daarvoor.

Arrestaties: toename van 44%


Het aantal christenen dat gearresteerd werd, steeg met 44 procent tot 5000. Meer dan 1000 van deze gearresteerden zijn kerkleiders. Dat is een toename van 54 procent.

Veroordelingen: 500+


Meer dan 500 Chinese christenen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf. Dat is een toename van 44 procent.

Misbruik: factor 6,5


Het aantal misbruikzaken (zowel fysiek, verbaal en mentaal geweld als ook marteling) steeg van 300 naar 2000, 6,5 keer zoveel. Meer dan 50.000 mensen werden vorig jaar misbruikt. Dat is 25 keer zoveel als in 2017. Onder misbruikzaken vallen.

Voor meer informatie verwijzen we u naar het rapport van ChinaAid dat naar verwachting volgende week verschijnt. Zie: www.chinaaid.org
Steun vervolgde christenen met een gift van €5
Doneren
Terug naar overzicht
32 keer geraakt