Van de politie moet Sajid zijn neef verkrachten

02-03-2018
De 24-jarige neef van een blasfemieverdachte in Pakistan is ernstig gewond geraakt. Hij zegt van de vierde verdieping te zijn gesprongen tijdens een politieverhoor. Sajid Masih moest een verklaring afleggen over zijn familielid Patras Masih (20), die vast zit op verdenking van blasfemie. Volgens Sajid wilden politieagenten hem dwingen om Patras te verkrachten. Ook martelden ze hem.

“Ze sloegen me met hun vuisten en schopten me. Ook mishandelden ze me met een elektriciteitssnoer”, vertelt Sajid. “Ik vroeg hen waarom ze me sloegen. Ze zeiden dat het mijn fout was dat ik Patras’ neef ben. Toen droegen ze me op mezelf en Patras ‘vervloekt’  te noemen. Dat deed ik. Toen bevalen ze mij om Patras zijn broek uit te doen en seks met hem te hebben, maar dat weigerde ik. Ik vertelde hen dat Patras net als een jongere broer voor me is en dat ik aan zoiets niet eens kan denken. Een van de agenten trok Patras' jas met geweld uit en schreeuwde dat ik seks met hem zou hebben. Ik wist niet wat ik moest doen, dus ik rende naar het raam en sprong.”

Neef Patras zit vast vanwege een beschuldiging van blasfemieNeef Patras zit vast vanwege een beschuldiging van blasfemie


Op de vlucht
Patras zit sinds 19 februari vast op verdenking van blasfemie. Hij is ervan beschuldigd een godslasterlijke afbeelding te hebben gepost in een Facebook-groep. Zo’n achthonderd christelijke families sloegen op de vlucht toen woedende extremistische moslims zich verzamelden en riepen om ophanging van de verdachte. Uit vrees voor zijn veiligheid bracht zijn familie hem naar het politiebureau.

Angst
Politie en de Federal Investigation Agency (zeg maar de Pakistaanse AIVD) hebben allebei een andere verklaring voor de zaak. Volgens de politie raakte Sajid in paniek toen een forensisch expert zijn telefoon pakte en naar zijn wachtwoord vroeg. Sajid zou zich verontschuldigd hebben omdat hij de controversiële pagina waarop godslasterlijke afbeeldingen van de profeet Mohammed stonden, zou hebben gewist. Uit angst sprong Sajid vervolgens uit het raam, verklaart de politie.

De FIA vertelt, bij monde van waarnemend directeur Khawaja Hamad dat Sajid werd verhoord. "Hij gooide zijn telefoon uit het raam en ging zelf aan het raam hangen, om te dreigen. Zijn hand gleed weg en hij viel”, aldus Hamad.

Ernstig gewond
Mensenrechtenadvocaat Asad Jamal vertelde aan World Watch Monitor dat de informatie in het onderzoeksrapport en de verklaring van de waarnemend directeur niet overeenkomen. “Het zal moeilijk zijn uit te leggen dat er geen sprake was van marteling in deze zaak”, zegt Jamal. “Hij is ernstig gewond geraakt en zijn verwondingen hadden kunnen leiden tot zijn dood. Als zijn fysieke conditie niet verbetert, loopt hij mogelijk nog steeds het risico om te sterven.”

Bidden jullie mee voor Sajid, Patras en hun familie?

*De naam ‘Masih’ is afgeleid van ‘Messias’ en wordt als achternaam gebruikt voor de gehele christelijke gemeenschap in Pakistan.

Stuur mij verhalen via de e-mail
Terug naar overzicht