Soms kost ons werk levens...

25-02-202096 x geraakt
Blog: medewerker van SDOK
Soms redden we levens. Soms sterven mensen vanwege ons werk. Ik weet dat dit onze werkelijkheid is. Toch komt hij elke keer hard en bitter binnen. Ook deze week, toen ik het verhaal hoorde over een jong tienermeisje uit Colombia. Ze had mijn zusje kunnen zijn.

Tiener-recrutering


Ze woonde in de binnenlanden van het Zuid-Amerikaanse land. Ze werd geboren in een Red Zone, een gebied gecontroleerd door rebellen, drugs en tiener-recrutering. Er is geen burgermeester, geen democratie, geen bescherming. De wapens hebben de macht. Je enige veiligheid is aansluiten, meedoen, ja-knikken.

Ieder jaar gaat deze ‘macht’ langs de deuren, op zoek naar nieuwe soldaten. Tieners. Ze krijgen verhalen over roem, eer, rijkdom en een hoger doel te horen. Maar, in werkelijkheid hebben ze geen keus.

“Ik geloof niet in jullie idealen. Ik geloof in Jezus.”


Dat bleek ook nu, toen de rebellen iedereen op het dorpsplein ontboden. Eén voor één werden de jongeren aangesproken. De wapens duldden geen tegenspraak. Het leger groeide, tot ze bij haar kwamen.

Zelfs vogels zwegen


Ze was ongeveer vijftien. En ze was in een jaar tijd totaal veranderd. Ze kende God niet, tot ze een Bijbel in handen kreeg van een moedige, onder de radar opererende, evangelist. Ze las, zag en geloofde.

“Ik ga niet mee”. Een verbaasde stilte volgde, het leek alsof zelfs de vogels zwegen. Haar ademhaling ging razendsnel, toch twijfelde ze geen moment. “Ik geloof niet in jullie idealen. Ik geloof in Jezus.”

Na het schot zakte het meisje op de grond. Haar ouders en andere gelovigen zagen hoe rebellen haar lichaam oppakten en in de kerk smeten, onder het houten kruis. Als waarschuwing, vertelde een van onze partners later. Alsof ze wilden zeggen: “Niet Jezus, maar wíj zijn hier de baas. En wanneer nodig zullen we dat weer laten zien.”

Soms ligt er een levenloos lichaam in de schaduw van het kruis


Bitter


Soms redden we levens. Soms ligt er een lichaam van een moedige tiener in de schaduw van het kruis. Mijn oproep aan jou is de oproep van onze partners wereldwijd:“Bid. Bid dat we niet zonder moed en zonder de Geest zullen zijn. Geef ons middelen, wij zullen de prijs van het gebruik ervan betalen.”
Geef een gift voor vervolgde christenen
Doneren
Terug naar overzicht
96 keer geraakt