Shashikala verborg haar man

21-06-2018leestijd 5 min
Shashikala, de vrouw van voorganger Kamlesh Kumar uit India, verborg haar man toen hij werd gezocht door hindoe-extremisten. De extremisten zeiden dat ze hem wilden doden. Ze vielen christenen aan tijdens een kerkdienst en sloegen een man bewusteloos.
 
Vijfentwintig gemaskerde extremisten, gewapend met houten stokken, vielen een kerk aan in de provincie Uttar Pradesh. De kerk is in 2014 opgericht en bestaat uit 55 leden.

Voorgangersvrouw Shashikala vertelt: “Ze zochten naar de voorganger en zeiden: ‘we zullen hem vandaag doden!’” Haar stem trilt als ze verder vertelt: “We hadden hem in een kamer verstopt en de deur op slot gedaan. Ze zochten overal naar hem, maar vonden hem niet. Zo bleef zijn leven gespaard.”

Bewusteloos


Ram Prasad (55), een gemeentelid, probeerde de aanvallers te stoppen toen ze op mannen, vrouwen en kinderen insloegen. Daarop grepen de hindoe-extremisten hem en mishandelden hem totdat hij bewusteloos raakte. Shashikala: “Ik zag dat Ram op de vloer viel, hevig bloedend, nadat hij was geraakt door een steen. De aanvallers gingen door met schoppen en ze sloegen hem met houten stokken totdat hij bewusteloos op de vloer lag.”


“Ik zag dat Ram op de vloer viel, hevig bloedend,
nadat hij was geraakt door een steen."

Omdat ze de voorganger niet bij de kerk aan hadden aangetroffen, braken de extremisten in in naburige huizen, op zoek naar Kumar. Dit leidde tot grote angst bij vrouwen en kinderen in de woningen. De gemaskerde mannen gooiden de vrouwen alle kanten op, trokken aan hun kleren, spraken vuile taal tegen hen en vernederden hen.

Paniek


De vrouwen en kinderen renden in paniek alle kanten op, vertelt Shashikala. “Buurtgenoten stonden als aan de grond genageld tijdens de aanval”, vertelt ze. “Niemand kwam ons redden, uit angst om ook mishandeld te worden.”

"De mensen vertelden de politie dat ze allemaal vrijwillig naar de kerk kwamen."


Een gemeentelid belde de politie. De politieagenten die arriveerden, kwamen de christenen niet te hulp. “In plaats dat hij ons uit de situatie redde, begon een agent ons te ondervragen”, vertelt voorganger Kumar. ‘Waarom leiden jullie een kerk? Je moet hier geen kerkdiensten houden, want anders word je gedood en wij kunnen niets doen om je te helpen. De agent vertelde de christenen op een minachtende manier dat ze “de kerk maar moesten ontvluchten”, vertelt Shashikala.

Gods vrede


Ook vroeg hij leden van de kerk of ze zich onder dreiging van geweld tot het christendom hadden bekeerd. “De mensen vertelden de politie dat geen van hen gedwongen was, maar dat ze allemaal vrijwillig naar de kerk kwamen. Ze vertelden verder dat ze kwamen om te bidden, voor genezing van hun ziekten en om Gods vrede te ervaren.” De politie heeft de zaak geregistreerd, maar er zijn geen arrestaties verricht.

Ram Prasad liep een hoofdwond op. Verschillende andere christenen eveneens liepen verwondingen op. Shashikala en drie andere vrouwen werden in het ziekenhuis behandeld.

 
Terug naar overzicht