Selin wordt vervolgd in Nederland

29-12-2022

Als je in Nederland op een zaterdag door een stad als Utrecht loopt, zie je wel duizenden gezichten. Maar wat er achter al deze gezichten schuil gaat, weet je niet. ‘Selin’ woont in Nederland en als je haar op straat tegen zou komen, zou je niet zien dat ze een vervolgd christen is. In podcast #56 en # 57 hoor je haar verhaal.

Een enge droom


De Turks-Nederlandse ‘Selin’ is nog maar een kind als ze een enge droom krijgt, waarin ze merkt: ‘mijn vader gaat sterven’. In de droom krijgt ze een waarschuwing, dat ze niet de weg van haar vader in moet slaan. Verschrikt door de droom, gaat Selin als ze midden in de nacht wakker wordt direct naar haar vader toe, die haar gerust stelt: ‘het is maar een droom.’ Maar als hij even later naar de w.c. gaat en niet meer terugkomt, lijkt de droom toch écht de waarheid te worden: Selins vader is gestorven.

Een moeilijke tijd breekt aan voor Selin. Ook haar moeder heeft het zwaar en de relatie tussen Selin en haar moeder verslechtert. Selin takelt mentaal steeds verder af, tot het punt dat ze opgenomen moet worden. Wat een heel donkere periode leek, bracht Selin uiteindelijk tot het Licht.

Selin komt tot geloof


In de kliniek leert Selin een meisje kennen die bidt voor haar eten. Wat sarcastisch maakt Selin er een aantal opmerkingen over, maar stelt ook vragen. Waarom bidt ze voor het eten? En wat moet je doen om in de hemel te komen? Selin raakt steeds meer geïnteresseerd in het christelijke geloof. De ouders van het meisje geven haar een kinderbijbel.

Langzaam maar zeker merkt Selin het verschil op tussen de islam en het christendom: in het christendom hoef je niet van alles te doen om bij God te kunnen horen, maar draait het om genade en liefde van God en dat God naar de mensen komt. Op een dag waagt Selin de sprong en stapt in de auto van haar vriendin om stiekem naar de kerk te gaan. In de kerk wordt ze diep aangeraakt door God. “Het leek alsof mijn lichaam in brand stond. Later begreep ik dat dit de Heilige Geest was.”

Selin vertelt haar verhaal in Podcast De Stem.Selin vertelt haar verhaal in Podcast De Stem.


Bedreigingen


De verandering in Selin blijft niet onopgemerkt en ook haar moeder komt te weten dat ze christen is. Het wordt met angst en afgrijzen ontvangen. Haar moeder wil haar direct weghalen uit de kliniek en haar ooms staan beneden bij de kliniek met pistolen. Selin durft niet meer zomaar naar haar moeder toe en lange tijd wordt het contact verbroken.

Intussen leert Selin steeds meer over Jezus en wordt ze opgevangen door de ouders van haar christelijke vriendin. Maar haar situatie blijft onveilig. Als voorbeeld noemt ze de dag dat haar moeder haar met een busje op stond te wachten bij haar school, zodat ze Selin kon ontvoeren terug naar huis. Gelukkig werd het gezien door een docent die op de hoogte was en kon Selin door haar pleegouders worden opgehaald.

Eenzaamheid


‘Wat is nu het ergst?’, vraagt Richard in de podcast aan Selin, ‘de bedreigingen of dat je niet meer vrij overal kunt gaan waar je wilt?’ Selin antwoord dat niet de bedreigingen het ergst zijn, maar de eenzaamheid. De eenzaamheid van los komen te staan van je familie, alles achter je te moeten laten, alle vriendinnen te moeten missen en helemaal in je eentje te komen staan.

Zorg dragen voor elkaar


Wat kunnen wij als christenen betekenen voor vervolgde christenen zoals Selin? Zoals we samen één lichaam zijn, zo kunnen we naar elkaar omzien. Heb jij oog voor nieuwe mensen in jouw kerk? Heb jij oog voor mensen die geen familie hebben die hen steunt? Nodig jij die vrouw uit die de Alpha Cursus heeft afgerond? En ga jij een potje voetballen met die jongen die geen christelijke vrienden heeft?

Meer horen?


We kunnen geen foto van Selin laten zien, maar je kunt wel haar stem horen in de podcast. Daarnaast hoor je ook dit:
  • Is het gevaarlijk om een Bijbel te hebben voor Selin?
  • Wat vond Selin van haar eerste kerkdienst?
  • Heeft ze nu nog contact met haar familie?
  • Hoe heeft Selin het contact met andere christenen ervaren?

Beluister direct de eerste aflevering op:

Spotify

Apple Podcasts
Medewerker aan het woord:
Wil je het hele interview luisteren?

Beluister aflevering 56 en 57 van podcast De Stem in je favoriete podcastapp.

- Marijke
Terug naar overzicht