"Ik deed alsof ik dood was"

19-11-201855 x geraakt
Toen de 23-jarige student Blessing Kogi naar huis ging op een donderdag in september, was ze blij. Ze verheugde zich op een ontspannen avond met haar familie in hun rustige buurt in de buitenwijken van Jos, de hoofdstad van Nigeria. Ze wist niet dat dit de laatste avond met haar geliefden was.

Twaalf familieleden waren die avond bij elkaar: haar moeder, haar oma, twee broers en zus, haar schoonzus, neef en drie nichtjes. Haar vader was nog aan het werk. De sfeer in het huis was opgewekt.

Maar net na 19:00 uur, terwijl de familie genoot van het avondeten, stormden bewapende mannen, gekleed in legeruniformen of in het zwart, het huis binnen en schoten willekeurig om zich heen. “We zaten allemaal in de kamer van mijn oma. We waren aan het eten, toen de mannen plotseling binnen kwamen en het vuur openden. Ik viel op de grond en deed alsof ik dood was, maar een van hen kwam naar me toe en schoot twee keer op me, in mijn nek en schouder. Toen ze naar buiten gingen, merkte ik dat ik me nog kon bewegen, dus ik stond op, ging naar een slaapkamer en verborg me onder het bed.
Twee van mijn nichtjes lukte het ook zich te verstoppen onder het bed. Maar helaas kwamen de mannen terug om te zien of er nog mensen in leven waren. Ze zagen dat twee van mijn nichtjes nog leefden; ze beschoten een van hen op drie plekken, maar ze overleefde het. Een man verkrachtte mijn andere nichtje en schoten haar daarna dood.”

Dood en verderf


De aanvallers verzamelden alle waardevolle spullen in huis, zoals mobiele telefoons. Daarna verlieten ze de woning. Blessing lag meer dan een uur verstopt onder het bed, bloedend uit haar wonden. “Toen ik de stemmen van buren hoorde, kwam ik tevoorschijn en ik werd naar het ziekenhuis gebracht. De mannen gingen door met het verspreiden van dood en verderf in mijn buurt. In totaal zijn vijftien mensen gedood, tien in mijn huis, drie in een ander huis en twee ergens anders. Vijf mensen raakten gewond, onder wie drie kinderen in een ander huis en mijn nichtje en ik.

Dit zijn de familieleden die Blessing verloor:


1.
Haar oma – Kende Audu
2.
Haar moeder – Talatu Kogi
3.
Haar zus – Cynthia Kogi
4.
Haar broer – Jonathan Kogi
5.
Haar broer – Ishaya Kogi
6.
Haar schoonzus – Blessing Lucky Kogi
7.
Haar neef – Majesty Lucky Kogi
8.
Haar nicht – Ruth Samuel
9.
Haar nicht – Dorcas Sunday
10.
Haar nicht – Ezimi

Geld


“De mannen in het zwart spraken Hausa en Fulani, de mannen in legeruniform spraken goed Engels”, herinnert Blessing zich. “Toen ze vertrokken, zeiden de bewapende mannen in uniform: ‘We hebben ons werk gedaan, ze moeten nu komen en ons ons geld geven’. Blessing vertelt ook dat er geen politie of militairen kwamen om hen te redden, ondanks dat er een legerbasis in de buurt is. In Nigeria zijn christenen regelmatig slachtoffer van aanslagen die gepleegd worden door Boko Haram of Fulani.

Getraumatiseerd


De jonge vrouw is aan het herstellen van haar verwondingen, maar ze is nog steeds getraumatiseerd door de gebeurtenis. Ze gelooft dat de aanvallers op een missie waren om te doden maar begrijpt niet waarom juist haar familie doelwit was.

Blessing zegt dat haar vader gebroken is door het verlies van zijn vrouw, kinderen en andere familieleden. “Hij heeft gebed nodig, want sinds de aanval is hij verward. Hij kan niet praten, hij kan niet eten; ik weet niet wat ik moet doen.”

Bid voor Blessing, haar vader, nichtje en andere nabestaanden.

Bron: World Watch Monitor
Terug naar overzicht
55 keer geraakt