Podcast: terugblik op 2020

24-12-2020
In de laatste aflevering van dit jaar praat Richard Groenenboom met SDOK-directeur André van Grol. Samen kijken ze terug op 2020. “Dit jaar begonnen we vol ambitie. In maart moesten we heel wat prachtige plannen pauzeren. We gingen samen in gebed en vroegen aan de Heere God: welke kant moeten wij op?”

In maart veranderde de wereld. Dit had ook impact op het werk van SDOK. Reizen, events, sprekers; veel dingen vielen weg. Desondanks waren er nieuwe mogelijkheden. “Er werden wegen geopend waar we zelf nog niet over hadden nagedacht”, vertelt André. “Ik kijk dankbaar terug op wat we mochten doen. We zijn bijvoorbeeld gestart met deze podcast en 8000 mensen bekeken een gratis film over Richard Wurmbrand. Ook organiseerden we twee online events waar op grote schaal naar werd gekeken.”

Rijstweigering
De impact van het virus op vervolgde christenen is ook groot. André vertelt ons verhalen uit het veld, bijvoorbeeld uit Bangladesh waar voedsel werd uitgedeeld maar christenen ‘per ongeluk’ niet op de lijst stonden. Ook horen we dat in Noord-Korea het aantal verspreide Bijbels is verdubbeld. “Dat is echt ongelooflijk, daar ben ik diep van onder de indruk”, vertelt André.

Zorgen om Nigeria
Er zijn ook landen waar André zich zorgen over maakt. Hij noemt Nigeria, waar het aantal aanslagen flink toeneemt. Groepen als Boko Haram en Fulani-herders zijn daar zeer actief. Veel kinderen blijven als wees achter na een aanslag en via verschillende projecten ontvangen ze steun. Daarnaast is er ook een bijbelschool waar jonge mannen worden opgeleid die daarna teruggaan naar hun gebied om daar het Evangelie te brengen.

André schetst ook enkele ontwikkelingen die zich in Nederland voordoen, zoals de discussie rondom bijzonder onderwijs. “We hoeven niet te sikkeneuren maar het feit is wel dat steeds meer vrijheden onder druk komen te staan”, zegt André. “Moeite, verdriet en pijn willen we het liefst buiten de deur houden, maar wat de Bijbel en vervolgde broeders en zusters mij leren is dat als je je uitspreekt voor Gods Woord, de moeilijkheden niet weg zullen blijven maar in die moeilijkheden mag je God ervaren en gaat hij met je mee.”

Wil je horen wat de SDOK in 2021 van plan is? Luister dan snel naar de zestiende aflevering van podcast De Stem!

Open de podcast in Spotify

Open de podcast in iTunes

Beluister via je computer
Stuur mij verhalen via de e-mail
Terug naar overzicht