Podcast: Helen Berhane zingt in Eritrese zeecontainer ondanks martelingen

17-08-2020
"Wat een krachtige vrouw. En wat een krachtige stem heeft ze ook!" Dat is wat als eerste bij SDOK-ambassadeur Maartje Kok opkomt als zij denkt aan Helen Berhane. Een vervolgde christen die zij heeft ontmoet en wiens boek ze heeft gelezen.

In de zesde aflevering van podcast De Stem praten Richard (woordvoerder SDOK) en Maartje over het indrukwekkende verhaal van de Eritrese gospelzangeres Helen Berhane. Twee en een half jaar verbleef ze in een zeecontainer vanwege haar christelijk getuigenis. Wat leert haar verhaal ons over volharden in geloof?

In Eritrea is het bijna onmogelijk om christen te zijn. Veel christenen worden opgepakt en verdwijnen van de radar. Zo ook Helen, een gospelzangeres, die het Evangelie via haar muziek wilde delen. Ze werd opgepakt en opgesloten in een zeecontainer. In de brandende zon en onder barre hygiënische omstandigheden.

"Doe jij maar wat je denkt te moeten doen"


Maar Helen laat zich niet tegenhouden door deze situatie, integendeel. Ze bemoedigt andere gevangenen in hun geloof en vertelt zelfs opzichters over Jezus. Dat wordt haar niet in dank afgenomen. Regelmatig ondergaat ze heftige martelingen. "Doe jij maar wat je denkt te moeten doen", zegt ze tegen de beul.

Ondanks de martelingen blijft Helen voor God zingen en schrijft haar eigen muziek: ik houd van u en wil in Uw nabijheid zijn. Ik weet dat ik bij U het beste deel heb. Niet alleen in gevangenschap vertrouw ik op U, zelfs in de dood zal ik op U vertrouwen.

"Als ik in de gevangenis kon zingen, wat kunnen jullie dan wel niet met jullie vrijheid doen ter verheerlijking van God?"

Hoe is dat mogelijk? Waar haalde Helen de kracht vandaan om vol te houden? Haar verhaal zet ook aan het denken over wat wij doorstaan om Jezus te dienen. Want terecht confronteert Helen ons met de volgende vraag: "Als ik in de gevangenis kon zingen, wat kunnen jullie dan wel niet met jullie vrijheid doen ter verheerlijking van God?"

Aflevering zes van podcast De Stem is een eerlijke reflectie op het verhaal van Helen vol lessen die je in jouw eigen leven toe kunt passen. Beluister deze aflevering daarom snel!

Open de podcast in Spotify

Open de podcast in iTunes

Beluister vanaf je computer
Terug naar overzicht
Lees je liever?

Lees je liever?

In 'Het lied van de Nachtegaal' beschrijft Helen haar verhaal.

Koop voor 7,95