Podcast: een tiener met een volwassen geloof

29-01-2021
Jezus volgen blijft een proces van sterven aan jezelf en dat zag SDOK-ambassadeur Maartje Kok van dichtbij in Nigeria. In de nieuwste aflevering van podcast De Stem gaat Richard Groenenboom met haar in gesprek. Maartje is al jaren betrokken bij het werk van SDOK en heeft verschillende reizen gemaakt, onder andere naar Nigeria. Maartje vertelt over wat ze tijdens die reis zag, hoorde en ervoer en wat dat met haar persoonlijke geloof deed.

Nigeria is een land met veel christenen, en dat is ook te zien op straat. “Veel bijbelteksten op taxi’s en op straat, maar er is ook veel gevaar voor christenen door de Fulani-herders en Boko Haram”, vertelt Maartje. Tijdens de reis ontmoette Maartje de 13-jarige Danjuma. “Op een dag hoorde hij veel lawaai en dat bleken Fulani-herders te zijn die het dorpje wilden uitmoorden. Hij vluchtte het bos in maar toch vonden ze hem en hebben verschrikkelijke dingen met hem gedaan", zegt Maartje.

"De God van de genade in Nigeria is niet anders dan in Nederland;
hoe kan het dan dat we daar meer van Hem zien dan hier?"

“Toen ik hoorde wat ze met hem deden vroeg ik me af: Waarom? Waarom zou iemand dit doen bij een jongetje van 13-jaar?”, gaat Maartje verder. “Ze dachten dat hij niet meer leefde dus lieten ze hem achter, ook de dorpsgenoten dachten dat hij al overleden was en ze hadden het graf al gegraven.” Toch overleeft Danjuma het en kan hij het navertellen. Hij is blind gemaakt en verminkt, maar toch noemt hij zichzelf 'Miracle'; wonder.

Maartje en DanjumaMaartje en Danjuma


“Dan kom je terug in Nederland met een hoofd vol verhalen en indrukken, hoe geef je dat een plek?” vraagt Richard. “De God van de genade in Nigeria is niet anders dan in Nederland; hoe kan het dan dat we daar meer van Hem zien dan hier? Daar ben ik over gaan nadenken. Die genade leeft in mij en door Zijn kracht mag ik dan leven en achter Hem aan gaan. Ik moest denken aan Johannes 14: Wie mij liefheeft doet mijn geboden en wie mijn geboden doet heeft Mij lief. Dat is wat ze daar in praktijk brengen, ze gaan achter Jezus aan en doen wat Hij zegt”, vertelt Maartje.

"Vraag je eens af: vormt dit mijn liefde voor Jezus of voor de wereld?"


Leggen we als kerk in Nederland misschien te weinig nadruk op de praktische navolging van Jezus? Misschien zijn we in Nederland te weinig radicaal en te makkelijk in wat we kijken of luisteren. “Bij bepaalde dingen kunnen we ons afvragen: vormt dit mijn liefde voor Jezus of voor de wereld?”, zegt Maartje. “Durven we nog tegen elkaar te zeggen: wat je nu doet kan niet overeenkomstig het Woord van God?” Maartje deelt ook een praktische tip: “Samen met een goede vriendin praat ik hier vaak over, en ik vraag haar om mij te bevragen over hoe het gaat met mijn bidden en bijbellezen. En dat is een goede check, want dat houdt mij op het spoor van Jezus.”

Maartje deelt nog veel meer over haar reis naar Nigeria en de lessen die ze trekt voor het christelijke leven in navolging van Jezus, luister snel naar de hele aflevering van podcast De Stem!

Open de podcast in Spotify

Open de podcast in iTunes

Beluister vanaf je computer
Terug naar overzicht