Podcast: Aad Kampsteeg vertelt wat Chinese christenen hem leerden over Gods genade

25-02-2021
In deze aflevering van podcast De Stem luisteren we naar Aad Kamsteeg, een 'éminence grise' van de christelijke journalistiek. Tijdens zijn carrière reisde hij de wereld over om de verhalen van vervolgde christenen op te tekenen. Enkele jaren geleden bracht Kamsteeg in samenwerking met SDOK 'Tegen de verdrukking in' uit; een verzameling verhalen van vervolgde christenen en de lessen die we van hen kunnen leren.

Vervolgde christenen hebben altijd wel zijn belangstelling gehad. Toen Kamsteeg journalist werd, werd die betrokkenheid nog sterker. “Altijd als ik in het buitenland was, heb ik christenen opgezocht; of het een vrij land was of een dictatuur, ik deed altijd mijn uiterste best om die kerkdiensten te bezoeken.”

"Waar komt die intense vreugde vandaan?"


Een ontmoeting die Kampsteeg diep geraakt heeft, was die met dominee Samuel Lamb in China. “Het was ‘s avonds in een huiskerk die barstensvol zat en waar dertig jongeren werden gedoopt. Ds. Lamb stond te stralen van vreugde in die bak met water.” Ondanks dat deze voorganger jaren in gevangenschap had gezeten om zijn geloof, ging hij gewoon door met preken nadat hij vrijkwam. “Ik vroeg me af waar die intense vreugde vandaan kwam. Het was geen 'Halleluja-christendom', maar 'ik ken de Heere God en heb vrede met Hem'.” Het zette een zoektocht in gang die de Nederlandse journalist nieuwe kanten van Gods genade deed ontdekken.

"Moeten wij als westerse christenen ook bidden om lijden?"


Een andere les die Kamsteeg in China leerde, had te maken met lijden. “Samuel Lamb dankte God voor het lijden. Dat fascineerde me, dus ik vroeg hem of wij in het westen - waar de kerken leeglopen - ook moeten bidden om lijden?" Hierop gaf de voorganger hem een verrassend antwoord.

Wil je weten waar we volgens Samuel Lamb om mogen bidden als westerse christenen? En wat Aad Kamsteeg tijdens zijn ontmoetingen nog meer leerde van vervolgde broers en zussen? Luister snel naar de nieuwste aflevering van podcast De Stem!

Open de podcast in Spotify

Open de podcast in iTunes

Beluister vanaf je computer
Terug naar overzicht