Nigeriaanse evangeliste op straat vermoord

12-07-2016
Evangeliste Eunice Elisha (42) is vermoord dichtbij Abuja, de hoofdstad van Nigeria. Ze was getrouwd met Olawale Elisha, de voorganger van de Redeemed Church of God. Samen hebben ze zeven kinderen. Ze was vroeg van huis gegaan om in het dorp te preken zoals ze gewoon was. Later werd ze dood aangetroffen op straat, haar keel doorgesneden en met haar hoofd op haar Bijbel.

Twee zoons van het echtpaar die gevoetbald hadden, hoorden dat er een vrouw was gedood terwijl ze aan het evangeliseren was. “Ik zei tegen mijn kinderen dat het hun moeder niet kon zijn, maar ze stonden erop dat we zouden gaan kijken”,  vertelt Elisha. “Toen we daar waren, zagen we niemand. Wel zagen we bloed dat met zand was bedekt.”

Een politieagent bevestigde de moord en vertelde dat het lichaam naar het politiebureau was gebracht. “Bij de ingang van het bureau zag ik een pickuptruck aan komen rijden”,  vertelt Elisha. “Achterin lag het levenloze lichaam van mijn vrouw. Op dat moment barsten mijn kinderen en ik in huilen uit.”

Vurig
Dochter Jessica Olawale (15): “Niemand begrijpt hoe ik me voel. Mijn moeder is geslacht als een kip en zomaar achtergelaten. Ze is onschuldig, ze deed niemand kwaad. Ze gebruikte enkel haar megafoon en haar Bijbel om te preken.”
Haar man noemt Eunice een vurig christen die ‘bijna elke dag in de kerk te vinden was’. Hij zegt: “Ik zie haar als een martelaar die stierf voor Christus. Of de mensen die het gedaan hebben gepakt worden of niet, we zullen hen moeten vergeven.”

De politie heeft zes verdachten opgepakt en onderzoekt de moord. De afgelopen periode zijn verschillende christenen slachtoffer geworden van geweld. Naast Boko Haram zijn er nog verschillende andere extremistische moslimgroepen actief in Nigeria. Volgens onderzoeker Atta Barkindo is straffeloosheid een groot probleem in het land.  “De regering heeft in het verleden niets gedaan. Mensen voelen zich vrij om te moorden en de islam te promoten. De overheid kan hier niets tegen beginnen.”
Terug naar overzicht