Moslims beschermen christenen

22-06-2017
Vluchtelingen uit Marawi
Moslims in de Filipijnen lenen hun islamitische hoofdbedekking aan christenen uit om hen te beschermen tegen terreur. Christenen worden bedreigd sinds de Filipijnse stad Marawi in mei is overgenomen door een aan IS gelieerde groepering. Leden van deze Maute-groep ontvoeren en doden christenen.

Sinds de gewelddadige overname van Marawi proberen inwoners te ontkomen. Een dokter die de vluchtelingen behandelt, zegt dat mosliminwoners christenen beschermen. “Ik hoorde over moslims die christelijke arbeiders beschermden door hen hun hoofddoek te lenen”, vertelt dokter Gioia Ancheta, hoofd van een psychosociaal therapieteam.

Niet iedereen is zo gelukkig. Toen een groep van achttien burgers de stad probeerden te ontvluchten, schoten de terroristen op hen. Vijf stierven, de anderen werden ontvoerd. Deze maand werden ook de bebloede lichamen van acht christelijke mannen gevonden in een greppel. Hun handen waren vastgebonden. Naast de lichamen lag een bord met het woord ‘munafiq’, dat ‘hypocriet’ betekent. De mannen werkten in een lokale bakkerij en probeerden met anderen te vluchten naar een andere stad. De militanten scheidden de christenen van de anderen en doodden hen.  

Naar schatting zitten honderden burgers vast in de stad. Ze worden gebruikt als ‘menselijk schild’ in gebieden waar de terroristengroepering het voor het zeggen heeft.
Terug naar overzicht