Levenslang voor moord op christenen in Turkije UPDATE

30-09-2016
Necati Aydin, Ugur Yuksel en Tilmann Geske
Vijf Turkse mannen krijgen levenslang voor het martelen en vermoorden van drie christenen. De moorden in 2007 zorgden voor veel ophef. Negen jaar later is nog niet zeker of de daders werkelijk hun straf uit moeten zitten.

De Duitse zendeling Tilmann Geske en twee ex-moslims, Uğur Yüksel (32), and Necati Aydın (36), werden op 18 april 2007 gedood in het kantoor van Zirve Publishing House in Malatya, in het zuid-oosten van Turkije. De vijf daders vielen het kantoor binnen van de christelijke uitgeverij, waar de drie mannen aan het werk waren. Het drietal werd overmeesterd en vastgebonden op stoelen. De overvallers wilden dat zij hun geloof zouden afzweren. De drie mannen weigerden dat en werden daarop met messen toegetakeld.

Toen de eigenaar van de uitgeverij bij aankomst op kantoor merkte dat de deur van binnenuit op slot was gedaan, waarschuwde hij de politie. Die arriveerde snel en viel het kantoor binnen. Op dat moment werden de kelen van Geske en Aydin doorgesneden. Yüksel werd nog naar het ziekenhuis vervoerd, maar overleed kort daarna.

Donker
Alle vijf de verdachten, 19 en 20 jaar oud, werden opgepakt. Ook vijf handlangers werden gearresteerd. Een ellenlang proces volgde. Afgelopen woensdag vond de 115e hoorzitting plaats. De daders, die geen berouw toonden, kregen elk drie keer levenslang. Ondanks hun veroordeling hoefden zij na de rechtszitting de gevangenis niet in omdat ze al vijf jaar in hechtenis hadden gezeten. Dat is de wettelijke limiet voor het afwachten van een uitspraak in Turkije. Hun zaak gaat nu naar het Turkse hof van beroep.

Dominee Ihsan Ozbek van de vereniging van protestantse kerken in Turkije, liet weten dat de christelijke gemeenschap in Turkije zich "diep gekwetst" voelde door de invrijheidsstelling. “Het proces kan nog jaren duren, terwijl de moordenaars die onze broeders op brute wijze vermoordden zich de komende jaren vrij kunnen bewegen. Als protestantse gemeenschap willen we dat de zaak spoedig wordt afgerond zodat er een rechtvaardige uitspraak komt. We hopen dat het donker snel verandert in licht.”

Vergeving
De moorden brachten een grote schok teweeg in Turkije. Dat gold ook voor de reacties van de nabestaanden. Al snel nadat ze het bloed van haar man van de vloer van het kantoor had gedweild, zei Susanne Geske tegen een journalist: ‘God, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen. Ik vergeef degenen die dit hebben gedaan.’ Later verklaarde ze die reactie: “Ik had geen moment van boosheid of wat dan ook in mijn hart. Niets. En dat ‘ze weten niet wat ze doen’ kwam gewoon in me op. De Heere heeft me zoveel vergeven, dus daarom heb ik het hun vergeven. Niet-gelovigen vragen zich af hoe ik dat doe. Maar ik deed niets om te proberen hen te vergeven. God heeft me dat gewoon als een geschenk gegeven.”

Haar jonge dochters wilden de daders in de gevangenis bezoeken om met hen te bidden, hun een Bijbel te geven en over Jezus te vertellen. Susannes jongste dochter, toen acht jaar, zei: “Misschien kunnen ze ook wel gaan geloven. En als ze dan sterven en in de hemel komen, kunnen ze tegen papa, Necati en Unger zeggen dat het hen spijt.”

----

UPDATE 3 oktober
Veroordeelden toch achter tralies

De vijf Turkse mannen zijn na hun voorlopige vrijlating toch weer opgepakt. Afgelopen vrijdag werden ze weer in hechtenis genomen, nadat aanklager Burhanettin Olgun duidelijk had gemaakt dat hij vreesde dat de vijf Turkije zouden ontvluchten. De veroordeelde daders mochten het hoger beroep aanvankelijk afwachten in vrijheid. De vijf blijven nu in hechtenis totdat hun beroepsprocedure is afgerond.
Terug naar overzicht