Lastercampagne tegen Joodse christenen

09-02-2018
Beeld: Joden bij de klaagmuur
Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op.

Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-orthodoxe joden op 4 mei. Die dag beschadigden ze de huizen van Messias-belijdende joden, gooiden ramen in en gooiden stenen naar de bezoekers van de ontmoetingsruimte. Door de aanval op de huizen, raakten enkele kinderen getraumatiseerd. Ze hadden psychische hulp nodig.

Begin januari werd het centrum weer geopend. De afgelopen twee weken leidde dat weer tot protesten, aldus belangenbehartigingsgroep Middle East Concern.

Lokale media melden dat mensen een auto krijgen als ze christen worden.


Gratis auto voor christenen
Lokale media hebben het centrum ten onrechte afgeschilderd als ‘missiepost’. Valse rapporten vermeldden dat het centrum mensen een auto cadeau geeft als ze zich tot het christendom te bekeren. De lokale media begonnen verder een lastercampagne. Naast de beschuldiging van omkoping, werd er door de lokale media geschreven dat de Messias-belijdende joden een substantie aan de koffie toevoegden ‘om joden in christenen te veranderen’. Ook zouden ze joden met geweld tot bekering dwingen.

Albert Knoester, een ouderling van de Nachalat Yeshua (Jezus’ erfenis) Gemeente: “Omdat ze niets kunnen vinden om ons aan te kunnen klagen, wordt in plaats daarvan een ander wapen gebruikt: dat van leugens, roddels, valse feiten en chantage. In het stadscentrum hangen foto’s van ons met ernstige waarschuwingen erop. Er zijn ook grote billboards met nare teksten erop geplaatst om mensen tegen ons te waarschuwen.”

Positief
Toch heeft de ophef ook positieve gevolgen. Mensen uit de straat nodigden de Messias-belijdende joden op de koffie “Veel ‘gewone’ mensen voelen zich beschaamd over wat er met ons gebeurt”, zegt Knoester. “We hebben tenminste zes keer een mogelijkheid gehad om een rabbi uit te leggen waarom we geloven dat Jezus de Messias is.
Terug naar overzicht
Gratis boekje!

Gratis boekje!

Broeder Han zat gevangen vanwege zijn geloof. In het gratis boekje 'Lessen uit de gevangenis' vertelt Han hoe God voor hem zorgde tijdens deze periode.

Ik wil meer weten!