Indiase voorganger belandt op intensive care

07-02-2017
Voorganger Gandham Padma Rao ligt na een aanval in het ziekenhuis
Hindoe-extremisten hebben opnieuw een Indiase voorganger aangevallen. Gandham Padma Rao (49) werd eind januari aangevallen door tien jonge mannen. Ze sloegen de predikant in elkaar nadat hij in het huis van een ouder kerklid had gebeden om genezing. De voorganger moest naar de intensive care.

Samuel Mark, de zoon van de voorganger vertelt dat zijn vader de bewuste avond een kerklid had bezocht dat net was thuisgekomen uit het ziekenhuis. Toen Rao naar zijn auto liep, blokkeerden jonge mannen de weg met hun brommers. De voorganger negeerde hen en liep naar de overkant van de weg. Een van de aanvallers riep: “Waarom kom je naar ons dorp? Waarom bid je hier?” Vier anderen sloegen hem tegen de grond. Volgens ooggetuigen waren het leden van de hindoe-nationalistische partij.

Geschreeuw
De voorganger vertelt zelf: “Ze spraken vuile taal tegen me en zeiden: ‘Waag het niet nog eens naar ons dorp te komen om te bidden. Je mag ons dorp niet binnengaan’.” Twee aanvallers hielden hem vast, terwijl de anderen hem stompten en schopten. “Ik kon mezelf niet in evenwicht houden en viel in een greppel dichtbij”, vertelt hij. “Ze sleepten me overeind, gooiden me op de weg en beukten opnieuw op me in. Ik probeerde uit alle macht om weg te rennen, maar ze volgden me en grepen me vast aan mijn kraag. Toen ik viel, begonnen ze me weer te schoppen en te slaan.”

Een van de hindoe-extremisten probeerde een grote steen op te tillen om naar Rao te gooien. Buurtbewoners hoorden zijn geschreeuw en schoten de voorganger te hulp.

Duizelig
Rao reed terug naar zijn huis. De volgende dag ging hij voor in een doopdienst. De dag erop nam hij pijnstillers en leidde hij de zondagsdienst. In de middag voelde hij zich duizelig en werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Hij werd onmiddellijk opgenomen op de intensive care. Volgens de dokters was de bloeddruk van de voorganger zo hoog dat hij een bloeding had kunnen krijgen als hij iets langer had gewacht. Samuel Mark vertelt dat zijn vader niet kan liggen vanwege ernstige bloeduitstortingen op zijn rug. De pijn zal enkele weken aanhouden.

Volgens familieleden van de voorganger was de aanval op hem gepland. “Mijn vader bezocht families die onze kerk al jaren bezoeken”, zegt Samuel Mark. “Hij had niks te maken met de aanvallers. Hij heeft niemand lastiggevallen. Hij reageerde niet eens toen ze verwensingen naar hem riepen. Ze sloegen hem vanuit het niets. Het is gewoon gepland.”

Banden lek
De gemeente van Rao heeft langer te maken met vervolging. Twee jaar geleden werd het kruis op de kerk eraf getrokken. Een jaar geleden werd de geluidsinstallatie van de kerk vernield. En in december, terwijl de voorganger naar kerstliederen luisterde, werden de banden van zijn auto lek geprikt. Eerder dit jaar raakte een Indiase voorganger uit een andere plaats in coma na een aanval door hindoe-extremisten.

Terug naar overzicht