Evangelisatie in de dodencel

29-01-2021
De Iraanse Reza is ter dood veroordeeld vanwege moord. Nu zijn executie nadert, vindt zijn broer Masood dat er een familielid aanwezig moet zijn om Reza te troosten. Maar tot zijn verrassing heeft Reza geen troost nodig.

"Ik dacht dat ik mijn broer bezorgd en van streek zou aantreffen, maar hij was rustig en begroette me met een lach en een hoopvolle blik”, vertelt Masood. Nadat hij zijn broer heeft gegroet, vraagt die hem: “Weet je hoe het komt dat ik vrede ervaar?” Hij vertelt Masood over een voorganger die hij in de gevangenis heeft ontmoet en die hem over Jezus Christus heeft verteld.

 “Weet je hoe het komt dat ik vrede ervaar?”


Nieuw leven


“Twee dagen geleden ontving ik een nieuw leven en nu ben ik niet langer bang voor de dood. Ik weet dat de Heere Jezus mij heeft geaccepteerd en dat ik bij Hem zal zijn. Maak je dus geen zorgen over mij”, vertelt Reza aan zijn broer. Dan dringt hij er bij Masood op aan om zijn vertrouwen op Jezus te stellen en vergeving voor zijn zonden te vragen, zodat hij ook redding ontvangt. Masood blikt terug: “Hij wilde nog meer vertellen, maar de gevangenisbewaker vertelde dat onze tijd om was. Toen namen ze mijn broer mee om hem te executeren. Terwijl hij werd weggeleid, zag ik dat hij vrede had en God aanbad.”

"Terwijl hij werd weggeleid, zag ik dat hij vrede had en God aanbad."


Na Reza’s executie volgt Masood zijn broers voorbeeld en begint Jezus te volgen. Hij leest artikelen over het christendom en kijkt naar christelijke televisieprogramma’s. “Voor dit alles was ik verslaafd aan drugs en verkocht ik verdovende middelen, maar dankzij Christus ben ik hier nu helemaal van bevrijd.”

Verloren schaap


Masood besluit dat hij voorganger Amir, die zijn broer tot Christus heeft geleid, wil ontmoeten. Als hij ontdekt dat Amir is vrijgekomen is hij bang dat hij hem nooit zal vinden. Jarenlang zoekt hij, maar er is geen spoor van Amir te bekennen. In 2019 leert Masood enkele Iraanse christenen in Turkije kennen die hem de naam van een Iraanse voorganger geven die wellicht kan helpen. Masood belt hem: “Ze vertelden me dat jij de aangewezen persoon bent om mij te helpen”. De voorganger vertelt dat hij zelf nooit met Amir in contact is geweest, maar wel heeft gehoord over Rezas redding. Hij vertelt:

Amir beschouwde Reza als één van de meest rusteloze gevangenen. Hij was oncontroleerbaar en had een slecht humeur. Niemand kon het met hem vinden. Maar toen Amir het Evangelie vertelde, reageerde Reza vol liefde en vrede: “Mijn vriend, wat doe je hier? Hoe komt het dat een goed mens zoals jij hier terecht is gekomen? Ik heb een moord gepleegd en verdien het om hier te zijn, maar wat heb jij misdaan?”

"Hecht God waarde aan zo'n goddeloos mens als ik?"

Amir antwoordde hem: “Ik ben hier slechts voor jou, zodat jij vandaag het Evangelie hoort, gered kunt worden en vrij kunt zijn!” Overweldigd door emoties, greep Reza Amir vast en vroeg: “Denk je dat God waarde hecht aan zo’n slecht en goddeloos mens als ik? Dat Hij iemand als jij naar me toe stuurt als Zijn vertegenwoordiger?”

Amir deelde daarop het verhaal van het verloren schaap met Reza en legde uit hoe de engelen in de hemel zich verheugen over elk verloren schaap dat wordt gevonden. Ook vertelde hij hem over het verhaal van de moordenaar aan het kruis die zich aan Jezus geeft in de laatste momenten van zijn leven; een bijzonder passend verhaal in de situatie van Reza.

"Help me om redding te vinden zoals die moordenaar.”

“Bid alsjeblieft voor me,” reageerde Reza, “en help me om redding te vinden zoals die moordenaar.” Reza gaf zichzelf aan Jezus Christus en ontving die dag zijn nieuwe leven. Zijn gedrag, manier van spreken en zelfs zijn uiterlijk veranderden. Reza was dankbaar dat de Heere Amir naar de gevangenis had gezonden om een onwaardige zondaar als hij te redden. Hij bood de andere gevangenen zijn excuses aan voor zijn gedrag en deelde het Evangelie met hen allemaal. Twee dagen later werd hij overgebracht naar een andere gevangenis, waar hij de volgende dag werd geëxecuteerd.

Gods plan


Na het horen van dit verhaal over de redding van zijn broer, begint Masood het, samen met zijn eigen getuigenis, te delen met moslims in Iran. Een aantal van zijn islamitische vrienden komt ook tot geloof in Jezus Christus. Voorganger Amir zal mogelijk nooit weten hoe hij bij heeft gedragen aan het nieuwe leven van Masood en zijn islamitische vrienden, maar in Gods perfecte plan heeft zijn trouwe getuigenis aan één veroordeelde moordenaar velen eeuwige vrijheid gebracht.
Terug naar overzicht
Meer van dit soort verhalen?

Meer van dit soort verhalen?

Dit verhaal komt uit ons magazine STEM. Vraag het gratis aan via de knop hieronder!

Vraag jouw gratis magazine aan