Drie christenen in Sudan voor de rechtbank

01-09-2016
SDOK en andere organisaties maken zich zorgen over de situatie van twee Sudanese en een Tsjechische christen, die al acht maanden zonder aanklacht vastzitten in het islamitische Sudan. Sudanese media meldden deze week dat het proces tegen de vier op zondag 21 augustus is begonnen.

De Sudanese regering wordt geleid door Omar Al Bashir, een islamist die door het Internationaal Strafhof is aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide. Bashir en zijn regering hebben een geschiedenis van ernstige christenvervolging. Bij de afscheiding van Sudan van Zuid-Sudan in 2011, beloofde Bashir dat het land islamitischer zou worden. Hij zwoer de grondwet te vervangen door een grondwet die veel dichter bij de islamitische sharia-wetgeving staat.

De christenen die momenteel terechtstaan in Khartoem zijn de voorgangers Hassan Abdelrahim Kodi, Kuwa Shemaal en de Tsjechische Petr Jasek. Alle vier werden ze in december vorig jaar gearresteerd. Volgens de Sudanese wet moet een gevangene formeel aangeklaagd worden of binnen 45 dagen worden vrijgelaten. Geen van de drie mannen werd echter officieel aangeklaagd binnen die termijn.

'Filmmaker'
Petr Jasek, de Tsjechische christen, is door de Sudanese nationale veiligheidsdienst neergezet als een ‘filmmaker’ die tot doel had samen te zweren tegen de Sudanese staat. Jasek heeft echter nooit een film gemaakt of uitgebracht. Ook heeft hij geen politieke uitspraken gedaan. Hij zet zich in om ontheemde en lijdende christenen te helpen in Sudan, Nigeria en andere Afrikaanse landen. Het werk van Petr Jasek is altijd humanitair van aard geweest en op geen enkele manier van politieke aard.

SDOK roept christenen op tot gebed voor deze drie broeders en hun families. Bid met ons dat ze rechtvaardig worden behandeld, dat ze worden vrijgesproken en spoedig met hun families zullen worden herenigd.
Terug naar overzicht