Christen Petr Jasek vrijgelaten!

27-02-2017
De Tsjech Petr Jasek is na veertien maanden gevangenschap in Sudan vrijgelaten. Jasek was onlangs tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Na een bezoek van de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Lubomir Zaoralek verleende de Sudanese president hem gratie. SDOK is dankbaar dat Petr Jasek vrij is.

Jasek werd afgelopen zondag 26 februari vrijgelaten. Dezelfde dag vloog hij met de Tsjechische minister terug naar Praag. Jasek was eind januari veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf (in Sudan is dat gelijk aan twintig jaar) voor spionage. Ook kreeg hij een boete van omgerekend €15.000.

Medeplichtigheid
Met Jasek werden twee anderen vastgezet: de Sudanese Abdulmonem Abdumawla en voorganger Hassan Abduraheem. Zij zijn veroordeeld tot tien jaar cel voor medeplichtigheid aan spionage en nog eens twee jaar voor het aanzetten tot haat en het verspreiden van staatsondermijnende geruchten. Beiden zitten nog gevangen.

Medische hulp
Petr Jasek is regionaal directeur voor Afrika voor de organisatie Voice of the Martyrs, dit is een zusterorganisatie van SDOK. Jasek heeft twintig jaar ervaring in de medische hulpverlening en assisteerde onder andere SDOK en haar zusterorganisaties bij het geven van hulp en medische zorg aan christenen in verschillende landen in Afrika. De zaak tegen hem en de twee Sudanese christenen draait om het helpen van Ali Omer, een gewonde man uit Darfur. Jasek zocht hem op in Khartoem en doneerde een bedrag voor medische hulp. De aanklager zag dit als een donatie aan een rebellengroepering.

Dankbaar
SDOK is dankbaar dat Jasek is vrijgelaten. Directeur André van Grol: “We zijn blij en dankbaar dat Jasek na ruim een jaar is vrijgelaten. Wat mij geraakt en bemoedigd heeft, is dat hij ook in de gevangenis in Sudan het Evangelie heeft gedeeld met medegevangenen. Ook leren we nu opnieuw dat God almachtig is: Hij houdt alles in Zijn hand. In een wereld vol van verdrukking en vervolging staat Hij overal boven.”

SDOK dankt iedereen die gebeden heeft om vrijlating van de gevangenen in Sudan. Verder roept ze op om te blijven bidden voor de twee broeders die nog vastzitten.
Terug naar overzicht